SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCENE
 
PwC: Novi put svile je velika šansa za srpsku ekonomiju
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 10.02.2018. - 19:01:10
BEOGRAD - Inicijativa Kine "Novi put svile" donosi mnogobrojne mogućnosti za razvoj celog Balkana, a naročito za Srbiju koja se smatra jednim od najznačajnijih partnera Kine u ovom delu Evrope, ocenio je glavni koordinator konsultantske kompanije PwC (PricewaterhouseCoopers) Kina za realizaciju projekata u okviru te inicijative Gabriel Wong koji je posetio Beograd.

On je istakao da je reč je o projektu koji uključuje izgradnju mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara, kao i obnovu i izgradnju luka i industrijskih parkova. Taj trgovinski i ekonomski koridor obuhvata 65 zemalja sa populacijom od 4,4 milijarde ljudi i više od trećine svetske ekonomske proizvodnje, što ga čini najambicioznijim razvojnim projektom u istoriji, saopštio je PwC.

"Svaka zemlja učesnica Inicijative ima svoje specifičnosti i privlači različite investicije. Srbija u prvoj fazi može da računa na projekte u oblasti infrastrukture i energetike, a zatim bi usledili projekti u sektorima kao što su poljoprivreda, proizvodnja auto delova, telekomunikacije, IT industrija i finansijski sektor", rekao je Wong.

Ukazao je da je, osim projekata koje podržava kineska vlada, "Novi put svile" mehanizam za privlačenje investicija iz privatnog sektora u svim zemljama gde će se projekti razvijati.

"Zato je veoma važno da kineski privatni investitori budu upoznati sa poslovnim prilikama u Srbiji i potencijalom za buduća ulaganja. Pri donošenju odluka o ulaganju oni na prvom mestu ocenjuju koliki je kapacitet za rast i razvoj ekonomije u koju ulažu. Drugi bitan faktor je politička stabilnost, a zatim i brzina sprovođenja reformi", naveo je Wong.

Prema njegovim rečima za kineske investitore najpoželjniji oblik saradnje je partnerstvo sa kompanijama iz domaćeg privatnog sektora.

"U ovom trenutku oni su najviše zainteresovani za razvoj industrijskih parkova, a veliki potencijal vide i u razvoju lučke infrastrukture što je za Srbiju kao tranzitnu zemlju od velike važnosti", rekao je Wong.

Tokom posete Beogradu Wong se sastao sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture, Ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Kine, kao i predstavnicima domaćih i kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.