SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POZIV
 
Qatar Airways poziva UN da proglasi blokadu Katara nezakonitom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2017. - 17:29:48
DUBAI - Međunarodna organizacija za civilni zračni promet trebala bi proglasiti arapski prekid zračnog prometa s Katarom ilegalnim, rekao je u ponedjeljak za CNN direktor Qatar Airwaysa.

Akbar Al Baker kritizirao je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrain zbog zatvaranja zračnog prostora za letove iz Katara prije tjedan dana.

Zatražio je pomoć ICAO-a, UN-ove agencije koja prati provedbu Čikaške konvencije koja civilnim zrakoplovima jamči pravo prelijetanja zračnog prostora drugih država.

"Imamo pravne kanale da uložimo prigovor na ovo", rekao je. "ICAO... bi se trebao otvoreno umiješati, iskoristiti svoj utjecaj i proglasiti ovo ilegalnim."

UAE i Bahrain potpisali su tu konvenciju iz 1944., dok Saudijska Arabija nije.

Baker je rekao da njegova kompanija sada ne može letjeti prema 18 destinacija.

Kritizirao je Saudijsku Arabiju i UAE što su zatvorili urede njegove kompanije.

"Zatvaranje ureda zrakoplovne kompanije zapravo je necivilizirano. Oni nisu produžene ruke politike", rekao je. "Zatvoreni smo kao da smo kriminalna organizacija. Nije nam bilo dopušteno da refundiramo putnike."

Dodao je da je "jako razočaran" američkim predsjednikom Trumpom.

"SAD bi trebao biti lider u pokušaju da se prekine ovu blokadu, a ne sjediti i promatrati što se događa i dolijevati ulje na vatru", rekao je.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.