SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVI TREND
 
Rad na crno spašava od ovršnog pakla
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 26.03.2017. - 20:45:00
Zadnja izmjena: 26.03.2017. - 20:50:00
KOLUMNA - Statistike ponekad varaju, no kad pogledaš statistiku onih kojima su blokirani računi ili pod ovrhama, smrzneš se. 

Blokirano je čak 11,45% radno sposobnih, 60.000 ih je u Zagrebu. Najviše u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničkoj županiji. Dok se ad hoc pišu zakoni koji će i retroaktivno spašavati gramzive gazde s preko 8.000 zaposlenih od propasti, dotle mali čovjek može samo nijemo promatrati kako mu pečate 35 kvadrata stančića. 

Nasuprot njemu, drugi tip, kojeg je davno trebalo ovršiti i blokirati mu račune drži u 35 kvadrata samo odijela i ulaštene cipele. Puno je takvih ''Gazdi'' mijenjalo izgled Zagreba, ali i gospodarstva u Hrvatskoj. Sjetimo se koliko ih je propalo od onih s dječjim igračkama do skipera i nogometnih vlasnika kojima je novčanik zapeo u temeljima crnog betona. 

I nisu gladni. Ne boje se ulice. Ne strepe na blagajni da će im kartica biti u nedozvoljenom minusu. Nasuprot njima, Hrvati sve više bježe u sivu zonu rada. Rad na crno s isplatom na ruke jedino je rješenje da bi se izbjegao bankarski i državni grabež. Probni balon o rigoroznom porezu na nekretnine koji inducira EU dodatno će nas uništiti. Da bi se izvukli, ''solarno plaćanje'' na ruke bit će svakodnevnica mnogima. Valjda nećemo prodavati i bubrege, iako sam i tu soluciju najavio u jednoj kolumni prije sedam godina. Miran smo narod pa trpimo.

Danas, kao i većina svijeta, navikli na nepravdu, tu i tamo zastanemo kraj ljudskog zida koji brani posljednji krov nad glavom nekog nesretnika. No, zakoni su jači od svakog lanca živih ruku. Probijaju nemilosrdno svaku prvu crtu humanosti. Humanost ne postoji ni u banaka, a Mary Poppins je odavno odletjela sa svojim kišobranom u romantični zaborav. Iako, na Njuškalu se nude brojni poslovi, traže se njegovateljice, prodavači u slastičarnici, pekari, no tko će raditi legalno kad mu se oduzima toliko da ne može mjesečno skucati ni za najgore smeće od hrane. 

Jedna prijateljica ne želi ni čuti o tome da radi legalno, da joj idu staž i socijalno, zdravstveno osiguranje. Veli da bi svi trebali raditi na crno tako da nitko od ovih u Saboru i Vladi ne bi imali za plaću. Jedan od zastupnika viče na poziciju u Saboru kako se neće spašavati Gazda iz njegova novčanika. Pritom je zaboravio tko spašava njega od propasti dok lita verbalnu dijareju za govornicom. Imamo jednog zastupnika kojem je stalo i koji želi spasiti ''Švicarce'' od bankarskog progona. No on je jedna lasta, a sve ostale razmišljaju samo o udobnosti vlastita gnijezda.

Deklarativna suosjećajnost Hrvate je dovela do ruba na kojem stoje političari kraj postavljenog crvenog tepiha i govore nam: Samo jedan po jedan, izvolite slobodno, rupa je dovoljno velika za sve vas. No, ekonomski i socijalni jad koji su nam pripremili i namjeravaju nam još dodati jest crna rupa, a znamo kako ona djeluje tako da će kad tad usisati i njih. Karma je jednostavno takva i traži ravnotežu u gladi, strahu i siromaštvu. 

Gledam Zdravka Peveca gdje je završio. Ne radujem se njegovoj sudbini. No njegov životni put je pokazatelj da svemir ne prašta i nitko nije nedodirljiv. Sjeli su nam za vrat i lagano nam piju krv ko Masaji svojim govedima. Sve me je strah kad se među Hrvatima izgubi ona mediteranska ležernost i proključa balkanska, slavenska krv željna pravednosti. Pogledajte policijsku Bjelorusiju. Ljudi zbog gladi, neimaštine i poreza odlučili su više ne trpjeti dvadeset i tri godine diktature. Policija je podmazana i puni zatvore, no okrenut će se batina na drugi kraj. Kod nas su i policija i vojska u većoj banani nego MIG-ovi. 

Kad strpljenje i leđa popuste nijedan zakon EU birokrata neće zaustaviti lavinu koja prijeti. Rad na crno spašava, no sve ima svoje granice. A Vlada, ona nije učinila apsolutno ništa osim financijskog felatia Gazdi. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.