SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIŠLJENJE
 
Radmanović: Balkanski savez je dobra ideja koju treba razraditi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.01.2013. - 15:32:40
BANJA LUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je dobra ideja premijera Srbije Ivice Dačića o stvaranju balkanskog saveza ali je treba razraditi.
"Ideja je dobra. Sve zemlje Balkana su upućene jedna na drugu, imaju ekonomske kompatibilnosti, isti ili sličan jezik. Tek bi trebalo razgovarati o tome šta bi taj savez radio. Dačić možda treba da razradi tu ideju", rekao je Radmanović u intervjuu banjalučkom "Glasu Srpske".

Ocjenjujući saradnju država regiona, Radmanović kaže da je ona "u osnovi dobra, sa dosta komplikacija".

"Odnosi se, nažalost, razvijaju od vremena do vremena i nemaju uvek uzlaznu putanju. Svi predsednici u regionu moraju da se trude i da nijednom rečenicom ne poremete odnose. Nažalost, nije uvijek tako, svesni smo raznih teških reči koje pokvare posao od nekoliko meseci", kazao je on.

Radmanović je kazao da BiH trenutno ima odlične odnose sa Crnom Gorom, dok sa druge dve zemlje nije tako.

"Imao sam kontakte sa predsednicima Srbije Tomislavom Nikolićem i Hrvatske Ivom Josipovićem i oni pokazuju želju da se stanje popravi.

Treba svi da sednemo za sto i da se dogovorimo, a preduslove za to pravićemo u idućem periodu i mislim da ćemo uspeti", rekao je on.

Upitan da li će Predsedništvo BiH uskoro pozvati Nikolića da poseti Sarajevo, Radmanović je rekao da je na redu da Predsednistvo BiH ide u Beograd, jer je poslednji put bivši predsednik Srbije Boris Tadić bio u zvaničnoj poseti Sarajevu.