SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STEČAJ
 
Radnici od suda zatražili stečaj RIZ-Odašiljača
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2019. - 16:38:09
ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog osmero radnika za otvaranje stečaja nad Riz odašiljačima d.d. na temelju neisplaćenih plaća za prosinac 2018. te siječanj i svibanj ove godine u ukupnom iznosu od oko 190.000 kuna.

Prijedlog radnika uslijedio je nakon što je Financijska agencija (Fina) u veljači podnijela prijedlog za otvaranje stečaja navodeći kako su Riz odašiljači tada imali neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu od 9,14 milijuna kuna.

Prema tada dostupnim podacima Riz odašiljači su imali 107 zaposlenih te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina je navela kako ne raspolaže drugim podacima o imovini Riz odašiljača.

Riječ je o poznatoj zagrebačkoj tvrtki osnovanoj 1948. od kada djeluje kao jedini proizvođač radiodašiljačke opreme u ovom dijelu Europe i kao jedan od malobrojnih u svijetu s tim proizvodnim programom.

Tvrtka je proizvela i instalirala preko 1000 odašiljača velikih snaga u više od 50 zemalja svijeta, a svoj proizvodni program započela je još 1949. potpisivanjem ugovora i isporukom radioodašiljača za tadašnji Radio Zagreb. Nakon toga isporučivali su opremu na području cijele Jugoslavije uključivši i odašiljače za Radio Ljubljanu i Radio Beograd.

Riz odašiljači bili su i iznimno uspješni na stranim tržištima – prije pedeset godina isporučili su odašiljače za All India Radio, a uz podršku Siemensa i odašiljače za West German Radio Broadcasting Network, nakon čega su se probili u pedesetak zemalja svijeta i 70-ih godina prošlog stoljeća bili najveći hrvatski izvoznik.

Posljednjih godina tvrtka je u javnosti zapamćena po prosvjedima pred Vladom jer su radnici više puta demonstrirali tražeći da im Vlada proda dionice – odnosno većinske državne udjele po povlaštenoj cijeni protiveći se podjeli dionica braniteljima.