SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Radnici Teve u Izraelu drugi dan u štrajku zbog najavljenih otkaza
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.12.2017. - 15:54:00
Zadnja izmjena: 18.12.2017. - 22:29:16
JERUZALEM - Radnici u izraelskoj farmaceutskoj tvrtki Teva Pharmaceuticals Industries (TEVA) nastavili su u ponedjeljak štrajkati drugi dan zaredom zbog najavljenih otkaza, blokirajući ceste u Jeruzalemu i prekidajući rad u nekoliko postrojenja u zemlji.

Stotine Tevinih zaposlenika, od kojih mnogi u bijelim laboratorijskim kutama, blokirali su ulicu i ulaz u ministarstvo financija u Jeruzalemu, u kojem su se sindikalni čelnici trebali sastati s dužnosnicima ministarstva financija i gospodarstva i predstavnicima Teve.

Dugovima opterećena TEVA, inače vlasnica hrvatske Plive i najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, prošlog je tjedna objavila da će smanjiti broj svojih radnika na globalnoj razini za više od 25 posto, odnosno za njih 14.000, od čega 1.700 u Izraelu gdje će također zatvoriti proizvodno postrojenje.

Takvi su planovi izazvali ljutnju tamošnjih sindikata i političara koji su uvjerenja da radnici ne bi trebali ispaštati za tvrtkine neuspjele investicije u inozemstvu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izjavio da se ovaj tjedan namjerava sastati s izvršnim direktorom Teve Kareom Schultzom kako bi pokušali minimalizirati posljedice po zaposlenike, nakon što su tisuće radnika u organizaciji sindikata u državnom sektoru održale poludnevni štrajk u znak solidarnosti s radnicima Teve.

Štrajk je primorao na zatvaranje zračnu luku Ben Gurion, rad banaka, burze u Tel Avivu i svih državnih ministarstava.

Teva je jedan od najvećih izraelskih poslodavaca. Avi Nissenkorn, predsjednik Histadruta, krovne organizacije svih sindikata zaposlenika u državnom sektoru, kazao je da su "otkazi zadnja opcija kojoj se pribjegava" i poziva vladu da minimizira štete radnicima i pobrine se da Tevini pogoni ostanu u Izraelu.

Radnici Teve Medicala blokirali su ulaze u lučki grad Ashdod i u sjedišta kompanije, te su zatvorili još dva postrojenja. U tvornici u Jeruzalemu stotine su se radnika od nedjelje utaborili i postrojenje će vjerojatno ostati zatvoreno u ponedjeljak.

U postrojenjima Kfar Saba 250 radnika planira od danas u podne po lokalnom vremenu na četiri sata obustaviti rad, dok će se štrajkovi tijekom dana održati na drugim Tevinim postrojenjima, kažu u Histadrutu.

Teškoće koje su zadesile izraelsku farmaceutsku tvrtku smatraju se štetnima za izvoz i rast tamošnjeg gospodarstva.

Otkazi proizlaze iz Tevina preuzimanja 35 milijardi dolara duga u sklopu prošlogodišnje akvizicije Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavisa za 40,5 milijardi dolara, a koja se vremenski poklopila s ubrzanim padom cijena generičkih lijekova u Sjedinjenim Državama i s početkom konkurencije njezinu najprodavanijem lijeku za liječenje multiple skleroze naziva Copaxone.

U sklopu dvogodišnjeg plana restrukturiranja,Teva planira smanjiti bazu troškova za tri milijarde dolara do kraja 2019. godine, sa procijenjenih 16,1 milijardi dolara za 2017. godinu, podsjeća Reuters.

(Hina) xvmo yduk

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.