SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
METRO
 
Radojičić: Prva faza prve linije metroa počinje da se radi krajem 2020.
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 03.02.2019. - 20:03:05
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da bi prva faza prve linije metroa u Beogradu trebalo da počne da se radi krajem 2020. godine.

"Projekat je vrlo zahtevan, ali dajemo sve od sebe da on bude realizovan na vreme", izjavio je Radojičić u intervjuu Radio Beogradu.

Najavio je i reorganizaciju Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd i nabavku između 200 i 300 vozila ove godine, ali i pozvao građane da plaćaju gradski prevoz, čija naplata je sada manja od 30 odsto.

Radojičić je izjavio da će se puštanjem u rad softvera, koji kordiniše rad gradilišta biti bolje sinhronizovani radovi u prestonici, kroz "lične karte gradilišta".

On je istakao da će taj novi sistem omogućiti da se neželjeni efekti u funkconisanju grada svedu na minimum.

On je podvukao da je budžet za 2019. realno planiran, a stanje u gradskoj kasi stabilno, te da je budžet za investicije ove godine 45 odsto viši nego prethodne.

Govoreći o investicijama, najavio je izgradnju gondole od Kalemegdana do parka Ušće.

"Trenutno je u izradi projekat, koji treba da se završi do kraja maja, dok je realizacija predviđena da traje 270 dana", naveo je.

Gradonačelnik je predočio da se rekonstrukcija Trga republike i Karađorđeve ulice odvijaju prema planu, a da se planira i rekonstrukcija Ulice kneza Miloša sa izgradnjom podzemne garaže.

U planu za 2019. godinu je i rekonstrukcija Ulice 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Ulica cara Dušana, naveo je gradonačelnik.

Rekonstrukcija Kneza Miloša planirana je da se radi u dve etape. Prva od Nemanjine do Višegradske i druga od Višegradske do Mostarske petlje, precizirao je gradonačelnik i podsetio da je projekat vredan oko 20 miliona evra.

Prema njegovim rečima, značajan novac je predviđen za ulaganje u zdravstvo- za izgradnju zdravstvene stanice u Borči, završetak dogradnje Doma zdravlja u Obrenovcu, kao i rekonstrukcija više domova zdravlja za koje je u budžetu predviđeno oko 900 miliona dinara.

Radojičić je najavio i početak izgradnje Dečje klinike "Tiršova 2", navodeći da se trenutno radi studija izvodljivosti, a potom sledi izrada projekta i početak radova.

"Koncept je da samo najteži pacijenti ostaju u bolnici i da imaju uslove kao u Evropi i svetu. Da deca i njihovi roditelji na raspolaganju imaju jednokrevetne i dvokrevetne sobe, kao i da intezivna nega bude na visokom stepenu organizacije", izjavio je Radojičić.

U projektu Beograda kao zelenog grada, on je naveo da se prvi radovi izgradnje nove deponije u Vinči, očekuju krajem marta, a da investitori planiraju da tokom ove godine ulože oko 72 miliona evra.

Predviđeno je da se radi u naredna 33 meseca. Beograd na vodi napreduje, treba da počne izgradnja četiri nova stambena objekta i centralne kule, ukazao je Radojičić.

Kada je govorio o turizmu, naveo je da svi parametri pokazuju da je povećan broj noćenja u odnosu na 2017. a najviše turista je iz Turske, Kine i okruženja.

O ulaganju u obrazovanje, gradonačelnik je naglasio da je budžet za ovu godinu 190 miliona dinara, što je duplo više nego 2012.

Takođe, prema njegovim rečima, Grad vodi računa i o populacionoj politici, izdvajajući novac za prvo dete, blizance, treće i svako sledeće dete.