SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTO POSEDUJE?
 
Radojičićeva imovina nestala, pa se "vratila" na sajt Agencije
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 14.02.2018. - 19:45:54
BEOGRAD - U Agenciji za borbu protiv korupcije tišina posle pitanja o izmenama podataka o imovini prvog na listi SNS-a za izbore u Beogradu, Zorana Radojičića. Novinari KRIK-a otkrili su da je Agencija prethodnih dana unela promene u dva izveštaja, i to za 2015. i 2016. godinu.

Ni u jednom od ta dva izveštaja, pa ni posle izmena, ne pominje se nelegalna kuća na Zlatiboru, koju su otkrili novinari KRIK-a, koji navode da je i ona u vlasništvo Radojičića.

Šta to poseduje prvi čovek liste koja, kako joj naziv kaže, okuplja one koji vole Beograd. Pre pet godina, kada je postao direktor Univerzitetske dečje klinike, Zoran Radojičić imao je četvorosoban stan, građevinsko zemljište i dva automobila. Dve godine kasnije, ako je suditi prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, ostao mu je samo automobil. U izveštaju iz 2016. godine nije bilo ni tog automobila. A onda, Agencija naknadno menja izveštaj iz 2016. i u njemu se preko noći pojavljuju stan, zemljište i automobil. Sve posle novinarskog pitanja.

"Mi smo ustanovili da je gospodin Radojičić i danas vlasnik stana u Beogradu i parcele na Zlatiboru. Mi smo želeli sa Agencijom da to proverimo i bukvalno nakon mojih pitanja u sredu uveče da li je on prijavio te i te nekretnine, sutradan smo imali sta da vidimo. Na sajtu su izmenili prethodne izveštaje, retraktivno, ne znamo po kom osnovu", kaže novinarka KRIK-a Dragana Pećo.

Osnov za naknadno menjanje izveštaja nisu imali, tvrde u Transparentnosti Srbija. Od Agencije očekuju objašnjenje, kako imovina nestaje, pa se ponovo pojavljuje u izveštajima.

"Građani Srbije u svakom slučaju su ostali uskraćeni za informaciju o tome ko je pogrešio. A to je već napravilo veliki problem za reputaciju Agencije, jer građani treba da se pouzdaju u to da su informacije objavljene na sajtu tačne i potpune", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

"Zaista skandalozno da jedna institucija koja bi trebalo da bude kontrolni organ toga šta oni prijavljuju i da li zaista poseduju to što prijavljuju, mi se suočavamo da postoje informacije koje su objavljene na njihovom sajtu, za koje zaista sada sumnjamo u njihovu tačnost", kaže Pećo.

Ni promenjeni izveštaji nisu potpuno tačni, jer u njima nema kuće na Zlatiboru, koja je nelegalno nikla na pominjanom placu. I za koju je, kako je utvrdio KRIK, doktor Radojičić pre nepunih mesec dana tražio građevinsku dozvolu.

"U slučaju neprijavljene kuće na Zlatoboru sasvim je očigledno da je gospodin Radojičić prekršio zakon", kaže Nenadić.

"Čekamo i dalje da vidimo šta će Agencija da uradi tim povodom pošto postoji imovina koju nije prijavio", kaže Pećo.

Agencija za borbu protiv korupcije, na pitanja N1 o promenama u imovinskoj karti Zorana Radojičića, bez ikakvog odgovora. Radojičić je morao da prijavi imovinu, kao javni funkcioner, pošto je 2013. godine postao direktor klinike u Tiršovoj.