SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROGNOZE
 
Radulović: Crna Gora će turistički prestići Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 13.08.2018. - 22:28:20
PODGORICA - Crna Gora će turistički prestići Hrvatsku i biće bolja od Monaka, tvrdi za CdM predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotela Spendid Žarko Radulović.

Ovih dana brojni regionalni, ali i svjetski časopisi i portali, pišu kako Crna Gora prestiže Hrvatsku i postaje novi Monako, postaje elitna i prestižna turistička destinacija.

Radulović kaže za CdM da još nijesmo prestigli Hrvatsku, ali i da još nijesmo kao Monako. No, to će se, kako dodaje, promijeniti.

"Prestići ćemo Hrvatsku i bićemo bolji od Monaka", jasan je Radulović.

Što se tiče popunjenosti na nivou godine, tvrdi on, mi ćemo već ove godine prestići Hrvatsku.

"Ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje okruženja. Mi idemo na nivo popunjenosti od 54 do 56 odsto. To je dobar signal i u tom dijelu prestižemo Hrvatsku", smatra on.

Kako to obično biva, uvijek postoji i to famozno "ali".

"U onom drugom dijelu, a to su buka, smeće, haos u najjačim tačkama gdje se prodaje turistički proizvod, to nas i dalje drži iza Hrvatske. Takstisti, takođe. Neuređena turistička destinacija. Dolaze turisti, žale se", priča on.

Ipak, kako dodaje, raduje ti što se turisti ponovo vraćaju, jer mi imamo enklave gdje je sjajna usluga. Imamo, tvrdi, i one druge, sa stvarima kojih u Africi nema.

Prema njegovim riječima, država mora da reaguje kako bi turistička ponuda bila još bolja. Predlaže i šta tačno da se uradi.

"Država mora da smogne snage da napokon napravi takav ambijent, da se ovdje investira kao što je u Turskoj, drugim zamljama koje se turistički razvijaju veoma brzo. To znači sljedeće. Zemlju koja je državna dati za jedan euro ako treba, pod uslovom da investitor za tri godine izgradi hotel sa pet zvjezdica. Ako treba, uzeti kredit da se dovede put do toga placa, a plac neka sam investitor uređuje", dodaje Radulović.

Sagovornik CdM-a zna šta nam nedostaje.

"Fali nam 30 hotela sa pet zvjezdica, što na primorju, sjeveru i centralnom dijelu zemlje. Nedostaje hotela i sa četiri i tri zvjezdice. Jednostavno je sve ovo. Samo nam trebaju konsenzus i volja da sve ovo uradimo. Nema veze ko je vlast a ko opozicija. To je u interesu ovoga naroda", ističe sagovornik CdM-a.

Poručuje da pod hitno moramo da ukinemo sadašnji Zakon o strancima i pravimo novi, jer je sadašnji štetan za državu.

"Novi zakon bi podrazumijevao da, ako ovdje nema radne snage, da možemo lako da uzmemo sa strane. Da se pripremimo da uzimamo Filipince i Tajlanđane kada je turizam u pitanju. Kad su u pitanju poljoprivreda u građevina, tu su Pakistan i Indija", dodaje on.

Sezona ovogodišnja je, kaže, dobra kako za koga.

"Oni koji znaju ovaj posao, koji su posvećeni poslu i koji su iz ovoga posla izniklu, oni imaju dobru sezonu. Oni koji su radili cigare, naftu, pa sad turizam, njima nije baš nešto. Da sumiramo-naša Crna Gora ima sve što je potrebno da bude jedna od najprestižnijih destinacija svijeta. Potrebno je još truda, znanja, volje, ali, cilj je dostižan. Još kada bi mi vjerovali da je naša zemlja zaista toliko lijepa koliko u to vjeruju stranci, pa gdje bi nam kraj bio...", zaključioje Radulović.