SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Rafinerija Rijeka: Ina ugovara postrojenje od četiri milijarde kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 29.09.2019. - 10:54:00
Zadnja izmjena: 29.09.2019. - 10:55:13
RIJEKA - Uskoro nas očekuje potpis ugovora za gradnju postrojenja druge faze, delayed cokera i pratećih postrojenja, u vrijednosti od četiri milijarde kuna. To je znatno, gotovo dvostruko veće ulaganje od izgradnje Pelješkog mosta, s kojom će Rafinerija nafte Rijeka biti suvremena europska rafinerija, a investicija će omogućiti da nastavi s radom i razvojem na duži rok, najavio je Krešić

Ina će uskoro, vjerojatno već do kraja ove godine, potpisati ugovore za gradnju postrojenja za obradu teških ostataka nafte, odnosno realizaciju druge faze modernizacije Radinerije nafte Rijeka, najavio je član uprave Ine Ivan Krešić, na Danu otvorenih vrata Rafinerije nafte Rijeka, što ga je nacionalna naftna kompanija organizirala s ciljem približavanja lokalnoj zajednici i upoznavanja s radom rafinerije, nakon što je ove godine izveden 800 milijuna kuna vrijedan remont, najveći u povijesti Ine i riječke rafinerije, piše Novi list.

Krešić je najavio ulaganje od četiri milijarde kuna kroz naredne tri godine, u izgradnju delayed coker postrojenja koje će omogućiti preradu teških ostataka nafte u benzin, dizel i petrol-koks, a s kojim će riječka rafinerija biti konkurentna najmodernijim rafinerijama u okruženju, što joj garantira dugoročni opstanak na tržištu..

U sklopu Dana otvorenih vrata, predstavnicima lokalnih vlasti, izaslanici župana Primorsko-goranske županije Eni Srdoč Grozdanić, voditeljici Odsjeka za zaštitu okoliša i drugostupanjski upravni postupak pri Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu i načelniku općine Kostrena Draženu Vraniću, prezentiran je rad u proteklih godinu dana, s naglaskom na remontne aktivnosti, te je za njih organiziran i obilazak u društvu člana Uprave Ine Ivana Krešića, te direktora Rafinerije nafte Rijeka Ivice Jerbića.

Na samom početku uzvanicima se obratio Krešić, ističući dugogodišnju dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave, kako s Gradom Rijekom, na rješavanju problematike danas ugašene rafinerije na Mlaki, tako i s Općinom Kostrena, na čijem teritoriju se nalazi Rafinerija nafte Rijeka, nakon čega je najavio konačni rasplet dugogodišnje priče o drugoj fazi modernizacije rafinerije.

- Prva faza realizirana je izgradnjom hidrokreking postrojenja prije desetak godina, a o drugoj fazi govorili smo još kada se gasila proizvodnja na Mlaki. Taj je dio išao usporeno, no sada se privodi kraju.

U ovogodišnji remont uloženo je 800 milijuna kuna, u održavanje, investicije, ali i pripremu za drugu fazu modernizacije. Uskoro nas očekuje potpis ugovora za gradnju postrojenja druge faze, delayed cokera i pratećih postrojenja, u vrijednosti od četiri milijarde kuna.