SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U PLUSU
 
Raiffeisen Bank International u prvih devet mjeseci ostvarila 1.173 milijuna eura dobiti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.11.2018. - 18:46:18
BEČ - Raiffeisen Bank International AG (RBI) u prva tri tromjesečja 2018. ostvario je konsolidiranu dobit u visini 1.173 milijuna eura.

– Glavni je pokretač tako dobrog rezultata kretanje troškova rizika. U i dalje teškim kamatnim uvjetima uspjeli smo povećati neto kamatne prihode za gotovo pet posto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl.

Prihodi od poslovanja za 5 posto ili 182 milijuna eura su veći na godišnjoj razini te iznose 4.003 milijuna eura. Neto kamatni prihodi porasli su za 5 posto na 2.519 milijuna eura zahvaljujući povećanju kamatonosne imovine Grupe za 3 posto. U općim troškovima poslovanja zabilježeno je manje smanjenje za 16 milijuna eura na godišnjoj razini na iznos od 2.228 milijuna eura. Udio troškova u prihodima snižen je za 2,2 postotna boda na 55,7 posto.

U izvještajnom razdoblju došlo je do neto otpuštanja gubitaka od umanjenja vrijednosti financijske imovine u visini 56 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine gubitak od umanjenja vrijednosti iznosio 191 milijun eura. Na takvo pozitivno kretanje utjecali su dobro makroekonomsko okruženje u pogledu priljeva i mogućnost uspješne naplate u ukupnom iznosu od 416 milijun eura.

U 2018. nastavlja se i smanjenje udjela neprihodonosnih kredita, koji je od početka godine pao za dodatna 1,2 postotna boda te je krajem rujna iznosio 4,4 posto. Ipak, omjer pokrivenosti neprihodonosnih kredita povećao se za još 7,9 postotnih bodova na 75,0 posto, ponajprije zbog prodaje visokokolateraliziranih kredita te početka primjene MSFI-ja 9.%2B

Izgledi RBI će poticati rast kredita uz prosječno godišnje postotno povećanje po srednjim jednoznamenkastim stopama. Očekuje se da će gubici od umanjenja vrijednosti financijske imovine (troškovi rizika) u 2018. biti ispod razine zabilježene u 2017. RBI predviđa da će se udio neprihodonosnih kredita u srednjoročnom razdoblju dodatno smanjivati. Banka je kao cilj postavila udio troškova u prihodima ispod 55 posto u srednjoročnom razdoblju.

Sljedećih godina cilj je RBI-ja ostvariti konsolidirani povrat na kapital od približno 11 posto. U srednjoročnom razdoblju nastojati ostvariti stopu adekvatnosti osnovnoga kapitala na razini oko 13 posto nakon dividende. Na temelju toga cilja RBI namjerava raspodijeliti između 20 i 50 posto (omjer isplate dividende) svoje konsolidirane dobiti.