SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HUMANO
 
Rambo Amadeus promotor hraniteljstva u Herceg Novom i Kotoru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.11.2015. - 14:21:34
KOTOR - U okviru nastavka kampanje “Svako dijete treba porodicu” ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus, učestvovaće u otvorenim danima posvećenim hraniteljstvu koje, u utorak, 10. novembra, organizuju centri za socijalni rad u Herceg Novom i Kotoru, saopšteno je iz kancelarije UNICEF-a.
Rambo Amadeus će se pridružiti šefu predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Benjaminu Perksu, gradonačelnici Herceg Novog Nataši Aćimović i direktoru centra za socijalni rad u ovom gradu Blaženku Jančiću na promociji hraniteljstva u Dvorani „Park“u Herceg Novom.

Kasnije tog dana Pušić i Perks će, zajedno sa gradonačelnikom Kotora Aleksandrom Stjepčevićem i direktorom centra za socijalni rad u tom gradu Vasilijem Todorovićem, govoriti na promociji hraniteljstva u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ u Kotoru.

Kako se navodi u saopštenju, oba događaja su otvorena za sve zainteresovane građane, koji tom prilikom mogu postavljati pitanja socijalnim radnicima, kao i čuti više o hraniteljstvu od lokalnih hraniteljskih porodica.

Poruke o hraniteljstvu će do građana stići i kroz dramsko-plesni performans “Ja sam Nada” autorke Sanje Garić, koji će izvesti crnogorski glumci Slavko Kalezić i Maja Stojanović. Takođe, balerine iz Umjetničke škole “Vasa Pavić” plesaće na pjesmu Ane Štefok “Tebi, mama” sa novog TV spota kampanje “Svako dijete treba porodicu”, a koreografiju je pripremila Viktorija Strugar.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Benjamina Perksa, od suštinskog je značaja obezbijediti toplo porodično okruženje za svako dijete.

“Najznačajnija odluka koju Vlada može da donese, a koja ima najveći uticaj na ljudska prava i dobrobit ljudi, jeste odluka o brizi za dijete koje je bez roditeljskog staranja,“ istakao je Perks.

Istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazala su da su mala djeca u institucijama izložena riziku zaostajanja u razvoju. Čak ni najbolja institucija,dodaje se u saopštenju, ne može djetetu pružiti onu količinu pažnje i ljubavi koju dobija u porodici i koja mu je neophodna za pravilan razvoj.

Kampanju „Svako dijete treba porodicu”, su u septembru 2013. započeli Vlada Crne Gore, UNICEF i EU,  a ima za cilj povećanje broja hranitelja i omogućavanje svakom djetetu u Crnoj Gori da raste u bezbjednom i toplom porodičnom okruženju.