SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGROKOR
 
Ramljak: Očekujem da će i Sberbank sudjelovati u kreditu za Agrokor
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 11.06.2017. - 12:19:25
ZAGREB - Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kaže da postoji veliki inhteres banaka za sudjuelovanje u financiranju koncerna. 

- Ja sam uvjeren s obzirom na to da je to model refinanciranja starog duga, a svima je u interesu da izvuku taj stari dug i stave ga u prvenstvo isplate, u onaj senior status, tako da postoji dosta velik interes, to je ekonomsko-financijski interes, kaže Ramljak za N1 Televiziju.

Što se događa ako ne bude tog interesa, ako se na kraju ne realizira pod ovim uvjetima, bankama bude nepovoljno, preuzimaju li onda Zagrebačka banka i Knighthead obavezu?

- Da, oni upisuju cijeli iznos. Tako da kažemo da je kredit je osiguran, a sad tko će još u njemu participirati, to ćemo vidjeti u sljedeća tri tjedna. Ali ako ne bude nitko u njemu participirao, novac će doći od Zagrebačke banke i Knightheada.

Kako ste sami rekli, 530 milijuna eura omogućava Agrokoru i njegovim kompanijama da udahnu zrak, da nastave dalje poslovanje, međutim, činjenica je da taj iznos, pogotovo jer se radi o roll upu, znači novu obvezu za više od milijardu eura za Agrokor, s obzirom na to da dobar dio ide i na otplatu starih dugova, znači li to da će na kraju ovaj otpis dugova- haircut - morati biti veći?

- Nije nova obveza od milijardu eura, nego od 450 milijuna eura, 80 milijuna je ono što smo već digli prije mjesec dana. Aranžman tog refinanciranja ili roll upa je složen tako da svaka banka koja je već u postojećoj izloženosti prema Agrokoru, a pogotovo one banke koje nemaju osigurana svoja potraživanja prema Agrokoru, znači to je jedan veliki broj banaka koji uopće nemaju nikakva sredstva osiguranja, nikakve zaloge, nikakve kolaterale, one bi trebale imati najveći interes da se ustvari iz tog nekog zadnjeg reda u autobusu presele u prvi red autobusa ili što bliže moguće vozaču - tako je napravljen, da karikiram i pojednostavim. Sad taj novi kredit od 450 milijuna eura je ustvari iznos koji njima osigurava, znači postojećim kreditorima Agrokora, da ustvari oni budu sigurni da će u konačnici ipak ova kompanija opstati, to jest kompanije u sustavu grupacije Agrokor i da će im se barem onda u nekoj nagodbi iz vrijednosti tih kompanija koje budu živjele i preživjele, jedan dio onih starih dugovanja vratiti.

Jedan dio? Mi govorimo sada da su veći dobavljači svjesni da će u nekom trenutku doći do otpisa dugova? Što mislite koliki će biti taj takozvani haircut?

- Sada u ovom trenutku je jako teško reći koliki postotak će se starog duga otplatiti i kako će se otplatiti prema kome, ali kažem da ćemo mi napraviti sve da to bude u što većem postotku prema svima.

Rekli ste sada da ovo najviše odgovara onim kreditorima koji nemaju kolaterale, koji nemaju jamstva da sudjeluju u ovom novom financiranju. Kako onda komentirate stav Sberbanke koja je najveći kreditor, koja nema osigurana ta jamstva, da ne sudjeluje u ovoj priči?

- Mislim da to pitanje stvarno morate uputiti njima. Da, slažem se ... mislim kažem, Sberbanka je u vrlo nezavidnoj poziciji s obzirom na sredstva osiguranja koja imaju ili nemaju bolje rečeno i mislim da bi prvenstveno njima bilo u interesu. Ja se nadam da će oni na kraju sagledati to i sudjelovati u tom kreditu, međutim svatko ima pravo na svoju odluku.

Možda misle da će više dobiti tužbom koju su najavili, da će pokušati izvući veći iznos?

- Pa ne znam da li su im tužbe sredstvo pritiska ili sredstvo naplate. To je isto pitanje, ne znam.