SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
USPORAVANJE
 
Rast ekonomije eurozone blago usporio na početku četvrtog tromjesečja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2017. - 12:10:00
Zadnja izmjena: 06.11.2017. - 14:19:01
LONDON - Aktivnosti u gospodarstvu eurozone blago su usporile u listopadu, iako se tempo rasta zadržao na najvišoj razini u šest i pol godina, pokazalo je u ponedjeljak redovno mjesečno istraživanje ugledne tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone kliznuo je u listopadu na 56 bodova, s rujanskih 56,7 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Time su Markit neznatno povisili početnu procjenu njegove vrijednosti u prošlom mjesecu.

"Rast je u eurozoni sačuvao snažan zamah na početku četvrtog tromjesečja. Listopadski PMI u skladu je s prosječnom vrijednošću iz trećeg tromjesečja, što znači da je regija na putu da i u zaključnom tromjesečju 2017. godine zabilježi rast po stopi od 0,6 do 0,7 posto", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvodnja, nove narudžbe i zapošljavanje u industriji ponovo su tempom nadmašili uslužni sektor, konstatiraju u Markitu, napominjući da je snažan priljev novih poslova i u listopadu testirao kapacitete kompanija pa se tempo rasta nerealiziranih narudžbi približio rujanskoj najvišoj razini u šest i pol godina.

"S obzirom na dodatno blago jačanje priljeva novih poslova studeni bi također trebao biti dobar mjesec za poslovnu aktivnost", zaključuje Williamson.

"Čini se da su politička neizvjesnost i snažnija valuta vrlo blago pritisnule poslovni optimizam u pogledu predstojeće godine. Umjesto toga, kompanije se fokusiraju na snažnu potražnju na domaćim tržištima i bilježe stabilan rast u skladu s očekivanjima snažnije korporativne i osobne potrošnje", primjećuje on.

"To je razlog najsnažnijeg rasta zapošljavanja u deset godina", zaključuje.

Među vodećim je gospodarstvima Francuska u listopadu preuzela primat najsnažnijim rastom aktivnosti u gotovo šest i pol godina. U Njemačkoj je rast blago usporio a isti su trend bilježile i Španjolska i Italija.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.