SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Rast prinosa na obveznice izazvao pad Wall Streeta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.05.2018. - 08:11:00
Zadnja izmjena: 16.05.2018. - 08:12:36
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, prvi put nakon četiri dana rasta, jer su podaci o snažnom rastu potrošnje izazvali zabrinutosti u vezi inflacije, a to je potaknulo rast prinosa na američke obveznice na najviše razine u gotovo sedam godina.
Dow Jones oslabio je 193 boda ili 0,78 posto, na 24.706 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 posto, na 2.711 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 7.351 bod.

Nakon četiri dana rasta, ti su indeksi pali jer se ulagači plaše rasta inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Te zabrinutosti izazvao je podatak da je u travnju u SAD-u rast prometa u trgovini na malo, isključujući prodaju goriva i automobila, porastao 0,4 posto na mjesečnoj razini, što ukazuje na ubrzanje potrošnje Amerikanaca.

A kako bi to moglo potaknuti rast inflacije, jučer su porasli prinosi na američke obveznice, pri čemu je na referentne 10-godišnje obveznice prinos skočio na 3,09 posto, najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Rast prinosa ne ide u prilog tržištu dionica jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

Osim što je izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamata Feda, rast prinosa potaknuo je i jačanje dolara, pa je njegova vrijednost u odnosu na košaricu svjetskih valuta dosegnula najvišu razinu u ovoj godini, što ne ide u prilog dionicama velikih američkih izvoznika.

„Kombinacija snažnog rasta gospodarstva i viših kamatnih stopa uznemiriva. Jači dolar podrazumijeva pritisak na dolje... Sve to drži tržište nervoznim", kaže Anthony Chan, ekonomist u Chaseu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se čeka daljnji razvoj situacije u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu najviše u nekretninskom, zdravstvenom i tehnološkom.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.722 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 5.553 boda. No, frankfurtski DAX skliznuo je 0,06 posto, na 12.970 bodova.