SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBOLJŠANJE
 
Rast tržišta televizijskog oglašavanja podupro kvartalne rezultate CME-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.04.2017. - 13:52:35
HAMILTON - Medijska kuća Central European Media Enterprises (CME), vlasnica Nove TV, izvijestila je u srijedu da je prvo ovogodišnje tromjesečje zabilježila s osjetno manjim neto gubitkom, izdvajajući rast tržišta televizijskog oglašavanja i dobre poslovne rezultate u Rumunjskoj.

U prva tri ovogodišnja mjeseca CME je zabilježio neto gubitak od 11,1 milijun dolara, u odnosu na 40,4 milijuna dolara koliko je iznosio u istom razdoblju prošle godine.

Operativna dobit prije deprecijacije i amortizacije (OIBDA) porasla je pak u prva tri ovogodišnja mjeseca za 29 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 22,1 milijun dolara.

Neto prihodi uvećani su 4,7 posto, na 135 milijuna dolara.

U kompaniji izdvajaju procijenjeni rast tržišta televizijskog oglašavanja u šest zemalja u kojima posluju, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Češku, Bugarsku i Rumunjsku, za procijenjenih devet posto u prosjeku ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva.

CME-ovi prihodi od televizijskog oglašavanja porasli su u istom razdoblju četiri posto. Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, uvećani su osam posto. Takav rezultat "odražava značajan rast potražnje u Rumunjskoj i više razine potrošnje u Češkoj, Bugarskoj i Sloveniji", navode u CME-u.

Rumunjska je bila glavni motor poboljšanja, pri čemu su se prihodi u tom CME-ovom ogranku gotovo izjednačili s onima u Češkoj, tradicionalno najsnažnijem generatoru dobiti te kompanije. OIBDA je u rumunjskom ogranku bila veća nego u onom češkom, poskočivši za 55 posto.

U Hrvatskoj CME je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio pet posto niže prihode, od 11,1 milijun dolara. OIBDA im je potonula za 22 posto, na 1,1 milijun dolara.

S obzirom na rezultate postignute u prvom tromjesečju izvršni direktor Michael Del Nin optimističan je u pogledu ostataka ove godine.

"Uvjereni smo da smo da dobrom putu da i ove godine snažno povećamo dobit i značajno smanjimo dug", istaknuo je Del Nin u poslovnom izvješću.

CME se zadužio za milijardu dolara i bio je prisiljen tražiti financijsku pomoć glavnog dioničara Time Warnera. U ožujku su s Time Warnerom dogovorili reprogram duga, čime su osigurali niže troškove zaduživanja.