SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠE NAZNAKE
 
Raste rizik od recesije u Njemačkoj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.09.2019. - 11:39:00
Zadnja izmjena: 05.09.2019. - 11:50:34
BERLIN – Industrijske narudžbe u Njemačkoj su u srpnju pale više od očekivanog zbog slabe potražnje iz inozemstva, pokazali su danas objavljeni podaci.

Takvi podaci sugeriraju da bi poljuljani proizvodni sektor mogao gurnuti najveću europsku ekonomiju u recesiju u trećem kvartalu, ocjenjuje britanska agencija Reuters.

Narudžbe za robom „proizvedeno u Njemačkoj“ pale su u srpnju za 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, uslijed sunovrata potražnje iz nečlanica eurozone, objavilo je njemačko ministarstvo ekonomije. To je i značajno veći pad u odnosu na očekivani pad Reutersa od 1,5 posto.

Podaci o narudžbama za lipanj su, međutim, revidirani naviše, kako bi ukazali na povećanje od 2,7 posto umjesto prvobitno prijavljenog rasta od 2,5 posto. Njemački bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju za 0,1 posto na kvartalnoj razini uslijed slabljenja izvoza.

Njemačka izvozno orijentirana ekonomija suočena je s negativnim posljedicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvjesnošću, što je posljedica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Europske unije.