SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AUTO TRŽIŠTE
 
Rekordna prodaja automobila u Indiji u ožujku
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.04.2012. - 19:23:00
Zadnja izmjena: 03.04.2012. - 19:27:35
NEW DELHI - Najveći indijski proizvođači automobila, uključujući i lidera prodaje kompaniju Marutti-Suzuki, objavili su rekordne isporuke u ožujku, kada su kupci požurili s nabavkom automobila da bi preduhitrili povećanje cijena.

Indija, koja posljednjih godina ima jednu od najvećih stopa rasta automobilskog tržišta na svijetu, lani se suočila s usporenom potražnjom pošto su mnogi kupci odustali ili odložili kupovinu automobila zbog skupih kredita i skoka cijene goriva.

Podaci za ožujak pokazuju da je autoindustrija počela izlaziti iz problema sa kojima se suočavala prošle godine, ocjenjuju analitičari. Kompanije "Marutti", "Ford", "Honda" i "Volkswagen" zabilježile su rekordne isporuke na domaćem tržištu, dok je korporacija "Tata Motors" ostvarila rekordnu prodaju malog, jeftinog automobila "nano", prenijele su agencije

"Hondina" indijska podružnica "Honda-Indija" je u ožujku povećala prodaju za čak 208 posto, na rekordnih 11.000 jedinica, a podružnica američkog "Forda" u New Delhiju zabilježila je isporuku od oko 12.200 automobila, za jedan posto više nego lani.

Volkswagen prodao je više od 8.300 komada, 2,8 posto više nego lani, prije svega modela "Polo" i "Vento." Premda prodaja grupe "Tata" nije na rekordnom nivou s oko 38.300 vozila, to je za skoro 30 posto više nego u ožujku prošle godine, uključujući i rekrodnu isporuku modela "nano", najjeftinijih automobila na svijetu.

Analitičari procjenjuju da će prodaja automobila u Indiji nastaviti da raste u narednim mjesecima, pošto se očekuje da će Centralna indijska banka smanjiti kamatne stope, što će sniziti financijske izdatke za nabavku automobila. Ističu da u Indiji sve više raste potražnja za dizelskim vozilima, zbog toga što vlada osigurava subvencije za tu vrstu goriva.