SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Rekordne izvozne narudžbe donijele industriji eurozone najsnažniji rast u 17 i pol godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.12.2017. - 12:55:43
LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone snažno su ubrzale u studenom, zabilježivši najsnažniji tempo rasta u 17 i pol godina zahvaljujući rekordnom priljevu novih izvoznih narudžbi, pokazalo je u petak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone poskočio je u studenom na 60,1 bod, s 58,5 bodova u studenom, pokazuju konačni izračuni Markita.
Time je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka blago povisila početnu procjenu njegove vrijednosti.

"Istraživanja za studeni pokazala su jasno poboljšanje vrijednosti PMI-ja za sve zemlje, što je rezultiralo najboljim rezultatom industrijskog sektora eurozone od vrhunca dot.com uzleta prije više od 17 godina", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Viša je vrijednost PMI-ja zabilježena samo u jednom mjesecu (travnju 2000. godine) u cijeloj povijesti istraživanja", naglašava Williamson.

Rekordan priljev novih izvoznih narudžbi pratio je najsnažniji tempo zapošljavanja od 1997. godine kada su u Markitu počeli pratiti te pokazatelje.

"S obzirom na naglo jačanje potražnje za inputom prouzročeno snažnim ubrzanjem proizvodnje, ne čudi što uska grla u lancima nabave iz proteklim mjesecima spadaju među najozbiljnija u povijesti eurozone", ističe Williamson.

Izdvaja i znatno pojačana ulaganja u strojeve, koja po njemu upućuju na zaključak da proizvođači očekuju nastavak uzleta i u dobrom dijelu iduće godine.
U Markitu napominju i da je uzlet proizvodnog sektora bio ravnomjerno raspoređen među vodećim gospodarstvima eurozone. Njemačka je pritom uobičajeno prednjačila rastom aktivnosti u industriji tek neznatno ispod rekordne razine.
Francuska i talijanska industrija također su bilježile najbolji mjesec u gotovo sedam godina dok je u Španjolskoj rezultat još dojmljiviji s obzirom na najsnažniji rast u gotovo 11 godina, napominju u Markitu.

"Čini se da će odlični podaci iz studenog dodatno potvrditi ovogodišnju globalnu dominaciju industrije eurozone", konstatira Williamson.