SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGAĐAJI
 
Rendez-vous festival u znaku ekonomije, istaknutih predavača i vrhunskih chefova
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.05.2015. - 12:08:28
ZAGREB - Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj sljedećeg tjedna donosi bogat program iz područja ekonomije, filma, umjetnosti, gastronomije, književnosti, biologije i znanosti.
Cjijeli tjedan u znaku je gospodarskih tema koje u sklopu Ekonomskog tjedna od 25. do 29. svibnja organiziraju Ministarstvo gospodarstva RH, Veleposlanstvo Francuske u RH, Hrvatska gospodarska komora, Pariška gospodarska komora i Francusko-hrvatski poslovni klub. U sklopu Ekonomskog tjedna 26. svibnja održat će se radionica na temu klastera, koja uključuje i panel rasprave o zdravlju i kvaliteti života, energetici i održivom razvoju, transportu i mobilnosti, sigurnosti te hrani i bioekonomiji. Francusko-hrvatski gospodarski forum na rasporedu je 27. svibnja, u okviru kojeg će se iznijeti najbolje prakse u poslovanju dviju država.

Institut Français (Francuski institut) od svibnja do rujna će u suradnji s hrvatskim partnerima ugostiti trojicu vrhunskih znanstvenika koji će održati predavanja u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Prvo u nizu zanimljivih predavanja u sklopu ciklusa College de France održat će francuski profesor s Odjela za biološke procese Marc Fontecave. Fontecave će boraviti na Institutu Ruđer Bošković i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 27. svibnja. Teme njegovih predavanja bit će Kemija bioloških procesa i energetski izazovi. Ljubitelji mode uživat će u Francuskim filmovima na Elle Fashion Film Festivalu. U organizaciji hrvatskog izdanja magazina Elle, EFFF od 28. do 30. svibnja donosi najrecentnije i najrelevantnije naslove ovog specifičnog dokumentarističkog žanra. Ove godine EFFF stavlja Francusku u središte pozornosti te predstavlja čak 10 francuskih naslova, istinskih poslastica nove modne dokumentaristike.

Rendez-vous festival sljedeći tjedan donosi i veliku gastro poslasticu Okusi Mediteran!. Drugo izdanje događanja u prekrasnom ambijentu grada Šibenika odaje počast mediteranskoj prehrani, proizvodima, kulturi i tradiciji. Na tvrđavi Sv. Mihovila uz obalu mora dva će vrhunska francuska kuhara okrunjena Michelinovim zvjezdicama, Lionel Levy i Guillaume Sourrieu, sudjelovati u večeri pod zvijezdama tijekom koje će prirediti kulinarski spektakl, tzv. cooking show, uživo pred 800 gledatelja. Festival će također ponuditi radionice i degustacije francuskih proizvoda.

Ljubitelje umjetnosti i fotografije očekuje izložba mlade francuske umjetnice Maie Flore koja nakon Rijeke dolazi u Šibenik u Galeriju sv. Krševana. Maia Flore u seriji sanjivih fotografija Zamisli Francusku – Fantastično putovanje tematizira francusku kulturnu baštinu. Kraj svibnja i početak lipnja obilježit će francuska književnica Emmanuelle Pagano koja će od 31. svibnja do 4. lipnja održati četiri književna susreta - dva u Zagrebu i dva u Zadru. Pagano će 1. lipnja u Zadru raspravljati o prevoditeljskim izazovima svojih djela te održati promociju knjige Adolescenti trogloditi. U Zagrebu će se 2. lipnja susresti sa
studentima katedre za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, a 3. lipnja imat će promociju knjige te javno čitanje u Francuskoj medijateci u Zagrebu.