SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CSEBA I KULTURA
 
Rendulić: Prava promocija bit će kineski film koji će se snimati u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 09.08.2017. - 08:17:46
PULA - Pulska Arena u petak će ugostiti jedan od najatraktivnijih kineskih glazbenih tradicionalnih programa pod nazivom "Silk Road Chinese Ethno Music Festival". Ovo će zaista biti pravi spektakl i vatromet energičnih nota ponajboljih kineskih glazbenika. U amfiteatru će nastupiti svjetski priznati mongolski bend Haya, besprijekoran pijanist-virtuoz Muye Wu te najpoznatiji kineski new age glazbenik i muzički inovator Li Zhihui.

Kako najavljuju organizatori, ovi talentirani glazbenici katapultirat će posjetitelje u osjetilni svemir glazbene mističnosti prožet inspirativnim duhovnim i tradicijsko-kulturološkim vrijednostima koja su iskušavali putnici na poznatom putu svile prevozeći dragocjenosti između istoka i zapada.

Uz renomirane kineske glazbenike nastupit će i naša poznata akademska glazbenica, violončelistica Ana Rucner kao gošća ove, dosad najveće hrvatsko-kineske glazbene manifestacije koja se održava u ovom dijelu Europe. Uz partnere iz kineske pokrajine Hebei, organizaciju s hrvatske strane potpisuju Art Hill i Meritum komunikacije.

Pokrovitelji Festivala su Grad Pula, Hrvatsko-kineski kulturni centar i Kinesko-jugoistočno-europska poslovna asocijacija (CSEBA).

Tim povodom Glas Istre razgovarao je s predsjednikom CSEBA-e Mariom Rendulićem, pri čemu su se dotakli i drugih aspekata njegovog poslovanja koja ima za cilj povezati hrvatsku i kinesku ekonomiju.

- CSEBA-u smo pokrenuli jer smo željeli kvalitetnije povezati poslovne ljude iz Kine i Hrvatske. Mandat za to dobili smo krajem 2013. godine i otad smo prošli doista trnovit put. Međutim, rezultati u posljednjih godinu dana daju nam za pravo da budemo optimistični i da u budućnosti očekujemo još više kineskih investicija u Hrvatskoj. Glavna aktivnost CSEBA-e je zapravo povezivanje tvrtki u Kini, koja je jedno enormno, ali specifično tržište, s tvrtkama u 25 zemalja istočne Europe. Kineska poslovna kultura je znatno drugačija od europske ili hrvatske, što smo i mi morali naučiti na teži način, no s obzirom na to da se ovim poslovima bavimo već gotovo četiri godine, vrijeme prilagodbe je iza nas. Sada znamo da svaki gospodarstvenik koji želi predstaviti neki svoj proizvod, ideju ili projekt u Kini mora imati jasan cilj i jasnu fokus grupu, a i sama prezentacija proizvoda ili usluga je malo drugačija od europskih metoda koje su im potpuno nezanimljive. Da bi se pomoglo poduzetnicima pri ulasku na kinesko tržište, na raspolaganju im je i poslovni inkubator u koji se mogu javiti kako bi ostvarili direktni kontakt s proizvođačima i prevladali veliku jezičnu barijeru, a ni hrvatska ni kineska strana to ne naplaćuju, rekao je Rendulić.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska može itekako prosperirati od suradnje s Kinom, posebice u onom djelu u kojem smo "najslabiji", a to je još uvijek infrastruktura. Iako smo autoceste izgradili, željeznice su nam još uvijek prevelik problem i zalogaj i tu svakako postoji potencijal za kineska ulaganja, za što su i oni sami zainteresirani. Tu je naravno i turizam, a u tom segmentu važnost kineskih turista ne treba posebno naglašavati. Potencijal, kaže Rendulić, postoji i u kulturnoj suradnji, i upravo je to nešto na čemu će insistirati u sljedećem razdoblju. Osim toga, ako otvorimo kinesko tržište barem za dio proizvoda iz Hrvatske, napravit ćemo veliku stvar.

- Prve konkretne kineske investicije u Hrvatskoj uskoro će se početi realizirati u Krapinskim Toplicama. Riječ je o nizu projekata od kojih će se najprije realizirati oni vezani za turistički sektor. Investicije će realizirati tvrtka Zhongya nekretnine d.o.o. koju su kineski partneri nedavno registrirali u Republici Hrvatskoj. Ulaganja u Krapinske Toplice dio su od ukupno više od 300 milijuna eura najavljenih kineskih ulaganja u Hrvatsku. Osim Krapinskih Toplica, realizirat ćemo i turističke projekte na otoku Pagu te u Zadru. S Kinezima razgovaramo i o zadarskom aerodromu i možemo reći da se približavamo rješenju. Interes naših malih i velikih poduzetnika za suradnju s Kinom postoji, no dosad se u Kini ne možemo pohvaliti velikim rezultatima. Nije dovoljno otići na sajam, predstaviti svoj proizvod. S Kinom treba puno dublje raditi. To najbolje znamo iz vlastitog iskustva jer su trebale proći godine prije nego što smo uspjeli početi s realizacijom kineskih investicija, kaže nam Rendulić.

Ipak, priznaje da Hrvatski poslovni ljudi pomalo zaziru od dublje suradnje s Kinom zbog visokih troškova putovanja i jezične barijere. Napominje kako se često događa da nakon dugih i iscrpljujućih pregovora sve padne u vodu jer se na kraju ispostavi da obje strane nisu imale istu viziju, niti su se dobro razumjele. Stoga je najbitnije u poslovanju s Kinezima, kaže, znati se prezentirati na pravi način i upravo je to daleko najvažniji dio posla. Rendulić priznaje da su druge zemlje u okruženju nekoliko koraka ispred nas po pitanju poslovne suradnje s jednim tako velikim tržištem kao što je Kina.

- Može se reći da su Srbija i Mađarska, pa i Crna Gora na pravom putu. Srbija je nedavno ukinula vizni režim za državljane Kine tako da je sada njihovo putovanje u Srbiju znatno pojednostavljeno. To je recimo nešto što je ozbiljan zadatak za Hrvatsku - kako kineskim investitorima i turistima maksimalno pojednostaviti boravak u našoj zemlji. Hrvatska i Kina imaju odlične političke odnose, no to dosad nisu pratile investicije. Mislim da se sada nalazimo na točki prekretnice i da ćemo uskoro moći govoriti o kvalitetnijim gospodarskim odnosima. Naša najveća prednost u ostvarivanju suradnje jest, naravno, turizam. Kineski turisti su najvažniji igrač na svjetskom turističkom tržištu i sigurno tu možemo računati na velike stvari u budućnosti. Prednost je i blizina Italije koja odnedavno, otkako Venecija ima direktnu avionsku vezu s Kinom, prima sve veći broj kineskih turista. Dio tih turista dolazi i u Hrvatsku upravo tim putem, pa vjerujem da bi i istarsko tržište nekretnina moglo biti zanimljivo za kineske investitore, poručuje Rendulić.

Što nas još očekuje nakon Silk Road Festivala i ulaganja u Krapinske Toplice? Eto, i Kinezi su zaključili da im Hrvatska nudi savršene kulise i lokacije za snimanje filma, otkrio nam je Rendulić.

- Kultura je, naravno, neizostavno područje suradnje, što želimo kao pokrovitelj Silk Road Festivala posebno istaknuti. CSEBA u suradnji s kineskim partnerima priprema realizaciju projekta snimanja kineskog igranog filma na lokacijama u Hrvatskoj. Film će režirati poznati kineski redatelj Jiang Zhongyuán, a projekt nosi radni naslov "Ljeto u Hrvatskoj". U  filmu će glavne uloge nositi poznate kineske glumice Ma Su i Jiang Xin te glumac Kou Zhenhai. Riječ je o ljubavnom filmu koji će, osim na hrvatskim lokacijama, biti sniman i u Kini. Snimanje filma trebalo bi započeti polovinom iduće godine. Ovo je sjajna prilika za Hrvatsku, a posebno za hrvatski turizam, zbog čega ga je podržalo i hrvatsko Ministarstvo turizma na čelu s ministrom Garijem Cappellijem. Očekujem da će nakon realizacije ovog filma, koji će biti itekakva promocija za našu zemlju, višestruko porasti broj kineskih turista u Hrvatskoj, smatra Rendulić.


Haya band je jedan od najpoznatijih i često nagrađivanih bendova koji spaja tradicionalnu mongolsku kulturu s crossover i svjetskom glazbom. Njihovu originalnu fuziju tradicionalnih i modernih glazbenih elemenata vokalno oplemenjuje pjevačica Daiqing Tana, nesvakidašnjeg glasa, koja ostavlja publiku bez daha.