SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORAZNO
 
Reporteri bez granica: U Srbiji se ne poštuje sloboda štampe
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info / FoNeT
Datum objave: 21.02.2018. - 09:52:30
BEOGRAD - U Srbiji se danas ne poštuje sloboda štampe niti pravna država, ocenila je predstavnica Reportera bez granica Polin Ades Mevel, komentarišući slučaj belgijskog novinara Filip Bertenšana, kome je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prvo uskratilo dozvolu za boravak, pa potom odobrilo.

Mevel je, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, ukazala da bi Bertenšan trebalo da zna šta su bili razlozi zbog kojih mu je MUP prvobitno uskratio dozvolu boravka u Srbiji. "Srbija danas ne ispunjava uslove da se priključi Evropskoj uniji i Reporteri bez granica će to istaći u evropskim institucijama", napomenula je Mevel.

U Srbiji je, smatra ona, malo nezavisnih medija, a prema informacijama koje ona ima, svakodnevno se pogoršava položaj novinara. Mevel je zatražila od srpskih vlasti i da osude tabloide i televizije koji izvrću izjave novinara i na taj način ih izlažu pretnjama.

Filip Bertenšan je pozdravio pozitivno rešenje svog zahteva za produženje boravka u Srbiji, navodeći da su on i njegova supruga, državljanka Srbije, strahovali i živeli u neizvesnosti posle odbijanja MUP da mu se produži boravak u Srbiji.
On je podvukao da deset godina radi kao izveštač iz Srbije i regiona i da se u svojim tekstovima ponaša nepristrasno i iskreno prema čitaocima. Bertenšan je, govoreći o situaciji u Srbiji, ukazao i da mu se čini da su novinari u javnosti često izloženi uvredama.

On je citirao i deo izveštaja Evropske komisije o Srbiji u kome se ukazuje na problem organizovanog kriminala, korupcije i jakog upliva politike u medije.
Advokat Mihajlo Pavlović, koji je zastupao belgijskog dopisnika, rekao je da ni u jednom slučaju MUP nije obrazložio svoje odluke u slučaju zahteva za produžetak boravišne vize za Bertenšana. Pavlović smatra da je u pitanju "kafkijanski proces" protiv čoveka koji ispunjava uslove za dobijanje i stalnog boravišta imajući u vidu da je u braku sa srpskom državljankom i da imaju dete, kao i da deset godina izveštava iz Srbije.

On je napomenuo da je Uprava MUP za strance odbila da Bertenšanu produži dozvolu boravka nakon što su sa belgijskim novinarem razgovarali službenici Bezbednosno-informativne agencije, ali da nije preciziran razlog. Bertenšanova supruga, Marija Janković, fotograf, rekla je on izveštava deset godina, da njih dvoje rade zajedno, kao i da je on poznat po tome što proverava informacije iz različitih izvora.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić je rekao da ga je kao građanina sramota što se slučaj poput odbijanja borivišne dozvole novinaru dešava u Srbiji.

On je naveo da je prilikom jednog susreta savetovao Bertenšanu da se obrati javnosti zbog uskraćivanja vize, ali je dodao da je belgijski novinar imao više poverenja u srpske isnstitucije i da je želeo da ide korak po korak.

" Taj korak po korak je doveo do toga da čoveku treći put uskrate vizu bez obrazloženja, pozivajući se na diskreciono pravo", zaključio je Lekić.