SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GASTRO PONUDA
 
Restorani u Beogradu cvetaju, evo i zašto
Autor/izvor: Aleksandar Pešić, Avokado
Datum objave: 23.10.2018. - 14:43:46
BEOGRAD - Nekada se moglo govoriti o tačno određenim periodima u godini kada je Beograd prepun turista. 

Danas je teško izdvojiti neko karakteristično vreme za turiste, jer je srpska prestonica postala vrlo privlačna destinacija za vikend putovanja, kao i za one koji se u prolazu zaustave da vide nekadašnji Singidunum, pa strani jezici na beogradskim ulicama mogu da se čuju stalno, bez obzira na praznike i godišnja doba.

Nije retkost da kulturno-istorijske znamenitosti grada, u kombinaciji sa odličnom ponudom za provod, zadržavaju turiste u Beogradu i duže nego što su planirali da borave u njemu. Vodeći se njihovim utiscima i praksom, izdvojili smo najatraktivnije beogradske lokacije i dešavanja koje ga čine privlačnim za ljude iz čitavog sveta.

Beogradski kutci sa najlepšim restoranima

#1 Obale reka

U moru beogradskih lokala, posebno su popularni restorani na rekama smešteni na kejovima, čija su šetališta konstantno puna. Izbor lokala je ogroman i svi nude kvalitetno provedeno vreme na reci, a jedini kriterijum kojim treba da se vodite pri izboru jeste kuhinja koju želite da probate. Restorani na rekama nude grčku, špansku, kinesku, francusku, i mnoge druge kuhinje, iako je praksa pokazala da se ubedljivo najviše naručuju poznati srpski specijaliteti.

#2 Ada Ciganlija

Ada je izbor svih onih koji žele da provedu miran dan u prirodi, a da pri tom ne moraju napustiti Beograd. Raznovrsna ponuda podrazumeva sportske terene, staze za vožnju bicikala i rolera, kupalište i plaže.

Celom dužinom se pruža i niz kafića i restorana koji su pogodni za različite vrste provoda, ali prvenstveno za opušteno uživanje u dobroj kafi i ukusnoj kuhinji. Ukoliko se odlučite za ručak ili večeru na Adi Ciganliji, uživanje u mirnoj atmosferi i prijatnom pogledu na parkove i "beogradsko more" su zagarantovani.

#3 Skadarlija

Skadarlija je boemska četvrt u centru Beograda, jedinstvena po ambijentu i energiji koju poseduje. Poseban utisak na turiste ostavlja prolazak kroz usku kaldrmu duž koje se pružaju brojni restorani iz kojih dolaze i mešaju se tamburaški zvukovi i pesma. Bašte su prepune ljudi koji su došli u Skadarliju samo da bi uživali, što strance oduševljava s obzirom da se ovakav način provoda sreće samo na našim prostorima.

Restorani koji prevazilaze tradicionalno i klasično

Velika ponuda restorana u Beogradu je zanimljiva samim tim što svaki od njih nastoji da ponudi nešto specifično i originalno. Nasuprot klasičnim konceptima, sve se više usvajaju trendovi koji pomeraju granice tradicionalnog i čine da se posetioci uvek iznova vraćaju u beogradske restorane.

Sve su češće uočljivi lokali u kojima preko dana možete probati internacionalnu kuhinju u mirnoj atmosferi, dok se uveče pretvaraju u mesta za đuskanje uz živu muziku i sve što podrazumeva dobar provod.

Tematski restorani i kafići nisu retkost u Beogradu, pa možete birati uživanje u retro, romantičnom ili elegantnom ambijentu čija atmosfera i enterijer upotpunjavaju doživljaj. Neretko ćete naići na mesta u kojima se hrana servira u teglama ili piće u epruvetama, što beogradsku ponudu znatno izdvaja i čini zanimljivom kako turistima tako i lokalcima.

Atrakcije koje će Beograd učiniti još popularnijim

#1 Beograd na vodi

Najznačajniji projekat u srpskoj prestonici je Beograd na vodi, a iako je realizacija još uvek u toku, njegovo šetalište je već sada prepuno posetilaca. U izgradnji su mnogi stambeni objekti, a planira se i podizanje Kule Beograd, najvišeg tornja na Balkanu koji će sa svojih četrdeset nivoa biti visok celih 168 metara. Ovde će biti smešten i jedan od najopremljenijih šoping cenatara u regionu, a posetioci već sad mogu da uživaju u restoranima i kafićima koji su otvoreni na ovom delu.

#2 Izgradnja gondole od Kalemegdana do Ušća

Ovo je jedna od ključnih investicija koja će srpskom turizmu dati snažan vetar u leđa nakon što se u potpunosti realizuje. Dužina vazdušne realcije kojom će saobraćati gondole je oko 1.000 metara, a vožnje sa tvrđave do Ušća će se odvijati na dvadeset metara iznad reke Save. Procenjuje se da će gondole moći da prime do 6.000 turista po satu, a da će vožnja u jednom pravcu trajati oko tri minuta. Ovaj projekat bi trebalo da se realizuje do kraja 2019. godine.

#3 Manifestacije, festivali i izložbe širom grada

Beograd je dinamičan grad koji nikad ne spava, a u prilog tome ide i činjenica da se u njemu godišnje održi nekoliko desetina festivala, koncerata i drugih manifestacija koje privlače turiste čiji broj konstantno raste.

Popularne lokacije za ovakva dešavanja su Ada Ciganlija, Tašmajdan, Ušće, ali i velike beogradske dvorane u koje se zabava premešta u jesenjim i zimskim mesecima.

Svake godine se u Beogradu pokreću nove aktivnosti, festivali i razni projekti, tako da je provod u svakom trenutku zagarantovan.