SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Reuters: Balkan se okreće Turskoj za investicije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.05.2018. - 07:55:16
BEOGRAD - Ivan Isailović, predsjednik opštine Krupanj, gradića u Srbiji, ove nedjelje ide da traži investitore ne u Minhenu ili u Parizu, nego u Istanbulu, što je pokazatelj sve većeg uticaja Turske širom zapadnog Balkana, što, kako piše Reuters, brine neke države Evropske unije.

Kako je proširenje EU postalo sporedno u odnosu na Brexit i posljedice dužničke i migrantske krize, region postaje teren za nadmetanje između EU i Turske, dok se i Rusija i Kina bore za uticaj, navodi britanska agencija.

Isailović želi da se izbori za radna mjesta za svoju siromašnu zajednicu smještenu u šumovitim brdima blizu zapadne granice Srbije sa Bosnom i Hercegovinom. A to gdje je odlučio da traga za investitorima je odraz volje Turske da ulaže novac i projektuje "meku" moć u balkanskim državama.

Reuters dodaje da je jedna turska kompanija već otvorila 300 radnih mjesta u fabrici tekstila u Krupnju, pri čemu političke veze između Beograda i Ankare pomažu da se osigura najveća investicija u posljednjih 30 godina za grad koji je teško pogođen poplavama 2014. godine.

"Oni su dobri investitori...i nisu tražili subvencije", rekao je Isailović Reutersu, objašnjavajući da zato ide u Tursku u nadi da će obezbijediti još novca, ovoga puta za lokalnu šumsku industriju.

Sve je jači utisak da vlade zapadne Evrope i investitori zanemaruju mala i podijeljena tržišta regiona u sopstvenom dvorištu.

"Turski investitori idu u nedovoljno razvijena područja za razliku od zapadnih država", kaže Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Reuters podsjeća da su se lideri EU sastali sa kolegama iz Crne Gore, Srbije, Albanije, BiH, Makedonije i Kosova u četvrtak u Sofiji, i dogovorili da izgradnje dodatne energetske veze i tješnje sarađuju u raznim oblastima, od borbe priotiv radikalizma do kontrole migracije.

Međutim, to je bio prvi takav samit u 15 godina i EU je jasno stavila do znanja da ne može očekivati brzi put ka članstvu u bloku, ističe se u analizi.

"Nismo se danas pretvarali da je sve jasno i jednostavno", rekao je predsjedavajući EU Donald Tusk na samitu.

Prema podacima Privredne komore Srbije, 20 turskih fabrika je prošle godine ili otvoreno ili je počela njihova gradnja u toj zemlji. Obim trgovine između Turske i šest država zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU godinama je u porastu, sa 435 miliona dolara 2002. na tri milijarde 2016, pri čemu na Srbiju otpada skoro trećina ukupne sume.

Sa 340 miliona eura uloženih na Kosovu, od čega veći dio za kupovinu aerodroma i kompanije za distribuciju električne energije, Turska je treći po veličini investitor u toj zemlji.

Neke Evropljane frustrira to što bi Balkan mogao zapasti u sferu uticaja Turske, koja projektuje moć i kulturno i preko poslovnih ugovora, piše Reuters.

"Podaci pokazuju da je Evropska unija trgovinski partner broj jedan u regionu, ali neke države članice brinu zbog meke moći Turske na Balkanu", rekao je Reutersu jedan zapadni diplomata koji je želio da ostane anoniman, prenose Vijesti.