SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLATO
 
Reuters: Venezuela će prodati osam tona zlata
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr / Reuters
Datum objave: 10.04.2019. - 06:54:39
CARACAS - Reuters je objavio ekskluzivnu priču o prodaji zlata iz sefova centralne banke Venezuele, čije dijelove u ovom članku prenosimo. Zlato o kojem se radi u vlasništvu je Venezuele.

Naime, pozivajući se na dva izvora, jedan iz parlamenta Venezuele, a drugi iz njezine vlade, tvrde kako je Venezuela iz sefa u centralnoj banci povukla osam tona zlata koje će prodati u inozemstvu.

To rade kako bi si podigli valutu i nosili se sa sankcijama koje im je nametnuo SAD, otkrivaju Reutersovi izvori.

"Dok sankcije iz Washingtona guše dobit od izvoza naftne tvrtke u državnom vlasništvu, PDVSA-e, sve više izolirana vlada predsjednika Madura okrenula se rezervama zlata kao jedinom izvoru stranih valuta", piše Reuters.

Vladin izvor im je otkrio kako su se rezerve zlata u centralnoj banci smanjile za 30 tona od početka godine, odnosno otkako je Trump počeo jačati sankcije.

Kada se ta količina oduzme, u banci ostaje 100 tona zlata koje vrijedi više od 4 milijarde dolara.

Tim tempom bi rezerve zlata u centralnoj banci mogle nestati do kraja godine.

Juan Guaido, koji se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom i kojeg priznaju SAD i još 50 zemalja, pokušava spriječiti ovakve prodaje.

On i njegovi suradnici kritiziraju tvrtke koje kupuju venezuelansko zlato ili ga drže u zajmu govoreći da oni financiraju Madura koji je prouzročio humanitarnu krizu.

Osim rezervi u centralnoj banci Venezuele, Guaido pokušava zamrznuti račune Venezuele u inozemstvu, piše Reuters i dodaje kako to uključuje zamrzavanje računa na kojem je 31 tona zlata u Bank of England, a koje vrijedi 1,3 milijardu dolara.

Reuters u svojoj ekskluzivnoj priči dodaje i kako je zlato premješteno prošlog tjedna kada su visoki dužnosnici bili u banci. Izvor iz vlade im je otkrio kako su tada službenici nižeg ranga ostali doma zbog nestanka struje.

"Premjestili su zlato dok je banka bila u izvanrednom stanju", dodao je lider opozicije, Angel Alvaro. Rekao je i kako će zlato biti prodano u inozemstvu.

Reuters dodaje i kako je u veljači iz banke izvučena slična količina zlata.

SAD je u siječnju upozorio strane kupce zlata da ne posluju s venezuelskom vladom, zbog čega je Venezuela odustala od prodaje 29 tona zlata Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

No od veljače i ožujka ponovno su počeli s prodajom.