SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODRHTAVANJE TLA
 
Rijeku i okolicu uzdrmali novi potresi
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 09.08.2017. - 07:07:12
RIJEKA -  Područje Rijeke u utorak navečer pogodio je potres koji se, osim u Rijeci, osjetio i u gradovima u njezinoj široj okolici.

Prema podacima Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), tlo se u 22:42 sata zatreslo magnitudom 3.7, a epicentar je bio dva kilometra jugoistočno od Jadranova kod Crikvenice, odnosno 22 kilometra jugoistočno od Rijeke. Hipocentar je bio na dubini od pet kilometara, što se smatra prilično 'plitkim', zbog čega su podrhtavanje osjetili mnogi stanovnici i turisti, a jedan od njih je za Jutarnji posvjedočio da ga je potres u Crikvenici probudio.

Prvotni su podaci EMSC-a govorili o magnitudi 3.9, no oni su naknadno revidirani na niže, a u međuvremenu je i hrvatska Seizmološka služba navela da je magnituda iznosila 3.7 te je podrhtavanje ocijenila 'prilično jakim'.

Podrhtavanje je trajalo nekoliko sekundi, a dio ljudi tvrdi da se čula i buka, neki svjedoče o zvuku nalik eksploziji.

- U Kraljevici kao da je bila eksplozija, baš se jako zatreslo, sad puno jače nego prijepodne, napisala je na Facebooku jedna čitateljica.

Ipak, iako su građani uznemireni, zasad nema nikakvih podataka o bilo kakvoj šteti.

U međuvremenu je stiglo izvješće o novom potresu, do kojeg je došlo u 23:54, a prema prvim podacima EMSC-a, magnituda je ponovno iznosila 3.6, no ubrzo je i ona revidirana na niže, na 3.3. Epicentar je bio tri kilometra jugoistočno od Omišlja na otoku Krku.

Tijekom noći s utorka na srijedu, u 4:04h, uslijedio je potres magnitude 2.9, čiji je epicentar bio dva kilometra sjeverno od Selca.

U 6:24 zabilježeno je podrhtavanje magnitude 2.2 s epicentrom jedan kilometar jugoistočno od Crikvenice.