SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEVET MJESECI
 
Robna razmjena između Kine i zemalja duž ''Pojasa i puta'' porasla 15%
Autor/izvor: SEEbiz / CRI
Datum objave: 10.11.2017. - 07:52:12
PEKING - Ministarstvo trgovine u četvrtak je objavilo kako je trgovinska razmjena između zemalja duž ''Pojasa i puta'' u prva tri kvartala ove godine dosegla 786 milijardi američkih dolara.

''Pojas i put'' predstavlja trgovinsku i infrastrukturnu mrežu koja povezuje Aziju s Europom i Afrikom duž i izvan drevnih ruta Puta svile. Moderna verzija se sastoji od kopnenog Gospodarskog pojasa Puta svile i Pomorskog Puta svile 21. stoljeća.

Glasnogovornik ministarstva Gao Feng istaknuo je na konferenciji za medije kako je obujam razmjene zabilježio porast od 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Od siječnja do rujna kineske tvrtke izravno su investirale 9,6 milijardi američkih dolara u zemlje duž ''Pojasa i puta'' što je porast od 29,7 posto na godišnjoj razini. Investicije koje su zemlje uključene u inicijativu usmjerile prema Kini dosegle su 4,24 milijarde američkih dolara što je porast od 34,4 posto na godišnjoj razini.

Prema Gaovim riječima kineske tvrtke su pomogle u izgradnji 75 gospodarskih i trgovinskih suradničkih zona u 24 zemlje diljem ''Pojasa i puta'' što je pomoglo pri stvaranju 209 000 novih radnih mjesta.