SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVJETNIK
 
Roćen besplatno savjetuje Đukanovića
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 26.11.2018. - 10:21:15
PODGORICA - Penzionisani šef diplomatije i dugogodšinji savjetnik Mila Đukanovića - Milan Roćen, bez ikakvog formalno-pravnog utemeljenja učestvuje u brojnim aktivnostima predsjednika Crne Gore i to - besplatno.

“Milan Roćen ima eksterni angažman u kabinetu i po pozivu predsjednika Đukanovića učestvuje u određenim diplomatskim i drugim aktivnostima. Za ad hok aktivnosti ne ostvaruje prihode u službi predsjednika Crne Gore“, navodi se u odgovorima Službe za informisanje predsjednika.

Za razliku od preostalih devet Đukanovićevih savjetnika i saradnika čija su rješanja o imenovanju objavljenja u Službenom listu Crne Gore, Roćenovog imena nema nigdje u zvaničnim papirima, iako za to nema nikakve smetnje.

Roćen je, primjera radi, boravio u Briselu prilikom posjete Đukanovića NATO-u i EU, u Ženevi gdje je učestvovao u bilateralnim razgovorima predsjednika za zvaničnicima Agencija UN, ili delegaciji koja je dočekala austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u Budvi.

Zakonom o predsjedniku usvojenom prije nekoliko mjeseci, predviđeno je da akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji službe predsjednika utvrđuje generalni sekretar (Slavoljub Stijepović), uz saglasnost predsjednika.

Iz službe za infomisanje “Vijestima” su odgovorili da je rad na izmjenama dosadašnjeg Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u službi predsjednika Crne Gore u toku.

Dosadašnja rješenja o imenovanjima u Đukanovićevom kabinetu i službi donesena su na osnovu Odluke o generalnom sekretarijatu predsjednika koja je usvojena za mandata Filipa Vujanovića.

Roćen je otišao u starosnu penziju u decembru 2016. sa pozicije glavnog političkog savjetnika premijera Đukanovića u trenutku kada je Vladu preuzeo Duško Marković.
Roćen može biti imenovan za savjetnika predsjednika jer zakonom nije predviđeno da lica koja se imenuju bez konkursa moraju po sili zakona ići u penziju sa navršenih 67 godina starosti.
Roćen je Agenciji za sprečavanje korupcije uredno prijavio da je otišao u penziju i da mjesečno prima 627 eura što je njegov, prema prijavi, jedini prihod.
Prema informacijama “Vijesti“, novinari su u Briselu, prilikom posjete Đukanovića NATO-u, dobili papir na kojem je Roćen predstavljen kao “glavni savjetnik“.