SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Roglić: Prioritet je veliko rezanje administracije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.05.2015. - 10:36:00
Zadnja izmjena: 27.05.2015. - 12:16:57
ZAGREB - Branko Roglić, vlasnik Orbica, najvećeg distributera robe široke potrošnje u srednjoj i istočnoj Europi u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' Vladi je poslao tri poruke koje se odnose na velike rezove i privatizaciju.

"Prije svega treba rezati administraciju. Postoji neravnoteža između realne ekonomije i javne potrošnje i to se može rješavati samo velikim rezovima. Ulaskom u Europsku uniju dobili smo veliku konkurenciju zapadnih kompanija pa je logično da se ova ekonomija teško nosi s konkurencijom. Zato je trebalo rezati administraciju. Ne samo da je ogromna i neprimjerena našem gospodarstvu, nego je loša i neučinkovita. I kod poduzeća, kada se pojavi pad prometa, treba rezati administraciju. Paralelno, trebalo bi restrukturirati javna poduzeća koja su potpuno neefikasna i veliki su trošak za realnu ekonomiju, jer njihovi su proizvodi skupi, trebaju biti jeftiniji. Treba privatizirati sve što je moguće privatizirati, privatizacija je conditio sine qua non", kazao je Roglić.

Na temu "HUP-ovih 16" u emisiji Hrvatskog radija gostovala je i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, koja se između ostalog osvrnula i na činjenicu da je ove godine povrat poreza zbog tehničkih problema kasnio u odnosu na ranije godine.

"Ministar Lalovac je rekao da ćemo dobiti povrat poreza kasnije zbog tehničkih problema, ja to razumijem, to su sve objektivni problemi u trenutku kada se uvode novi propisi, ali nitko nema razumijevanja za realni sektor. Mi nemamo lufta prilagodbe, nama kažu - 'doći će inspekcija'. Nemogući je broj zakona, nema tumačenja, ne znaju nam ga ni oni koji ga provode objasniti, i onda su svi generali poslije bitke kada kasnije, nakon nekoliko mjeseci, dolaze u kontrole i nas kažnjavaju", kaže Deranja.

Oboje su rekli kako ne žele politizirati te su zaključili da bi hrvatske političke stranke trebale u obzir uzeti njihovih 16 pitanja. No, jedan im je slušatelj postavio zanimljivo protupitanje: Ako poduzetnici ne žele politizirati, zašto onda financiraju političke stranke? Roglić mu je na to odgovorio:"Ja sam financirao i dalje ću to raditi, moram financirati ideje bliske mojima".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.