SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GRANICE
 
Ron Johnson: Nemačka podvukla crvenu liniju oko granica Kosova, ali SAD nisu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 11.09.2018. - 12:22:25
BEOGRAD - Američki republikanski senator, predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Johnson ocenio je da je rešenje kosovskog pitanja u rukama Srbije i Kosova, dok su SAD tu da ohrabre i podrže rešenje.

Johnson je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da SAD, za razliku od Nemačke, nisu "podvukle nikakvu crtu" po pitanju promene granica.

"Rešenje mora doći od strane rukovodstva i naroda Srbije i Kosova. SAD su tu samo kako bi podržale i ohrabrile rešenje spora. Želimo da rukovodstvu obe strane damo prostor da budu fleksibilni i kreativni, da pronadju rešenje za ovaj izuzetno težak problem. Ja sam ovde prevashodno kako bih pružio takvu vrstu podrške i podstreka", rekao je Johnson.

Prema njegovim rečima, srpski i kosovski zvaničnici su ozbiljni u pronalasku rešenje, dodajući da je razumljiva zabrinutost stanovništva zbog "opasnosti od domino efekta".

"Mislim da je takva vrsta zabrinutosti legitimna, ali isto tako verujem da su srpski i kosovski lideri toga takodje svesni, te to mora biti ukalkulisano u svaku vrstu rešenja. Ali ponavljam, mi nismo ovde da bismo diktirali o čemu treba diskutovati, šta treba razmotriti i kakvo konačno rešenje treba da bude. Mi smo ovde da ohrabrimo i pružimo podršku", rekao je Johnson.

Na pitanje o razlikama izmedju Nemačke i SAD o promeni granica Johnson je naveo: "Rekao bih da su oni povukli crvenu liniju, dok mi nismo". 

"Ali mi veoma podržavamo dijalog koji predvodi Evropska unija u smislu približavanja dve strane. Pozdravljamo taj dijalog, ali ne podvlačimo nikakvu crtu", rekao je on.

Govoreći o regionu, gde je boravio pre posete Srbiji, američki senator je rekao da je ovo trenutak za uspostavljanje stabilnosti, većeg mira i prosperiteta.

Johnson je ocenio da bi rešavanje makedonsko-grčkog višedecenijskog spora moglo da bude primer Kosovu i Srbiji.

Komentarišiću uticaj Rusije u regionu, američki zvaničnik je dodao da bi Rusija trebalo da bude prijateljski rival a ne suparnik, i naveo da Rusija ne nudi ekonomski prosperiret već destabilzaciju.

"Nadam se da će Vladimir Putin promeniti mišljenje i shvatiti da je za Rusiju najbolji put saradnja. Dakle, ne destabilizacija, već saradnja sa državama kao što su i Srbija i SAD i evropske sile, kako bi pomogli da se uspostave mir i stabilnost u Evropi i u svetu", dodao je Johnson.

Američki senator je juče u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem,  premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.