SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVJETNICI
 
Rotschild traži strateškog partnera za Gorenje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.11.2017. - 22:02:00
Zadnja izmjena: 01.12.2017. - 08:56:59
LJUBLJANA - Uprava Gorenja otpočela je potragu za strateškim partnerom. 

Za financijskog savjetnika izabrana je kompanija Rotschild Italia koja je dio međunarodne investicijske banke Rotschild & Co.

Poznato je da je Gorenje 9. studenoga najavilo da će skupina zbog neostvarivanja nekih ključnih ciljeva započeti s traženjem strateškog partnera. Kako je moguće doznati, radilo bi se o investitoru koji bi postao novi suvlasnik kompanije te koji bi Gorenju pomogao pri dugoročnom rastu i razvoju. 

S obzirom na to da se u industriji kućanskih aparata na zapadu već neko vrijeme odvija konsolidacija, kao mogući kupac spominje se strateški vlasnik iz Azije kojega bi Gorenje zanimalo zbog mogućnosti prodora na europsko tržište. Na tržištu kućanskih aparata godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi. 

Prije mjesec dana, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid suradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao strojeve za pranje rublja i hladnjake za europsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenski mediji.

Prekid suradnje potvrdili su u koncerna iz Velenja, dodavši da je suradnja s tom japanskom korporacijom činila svega 1,5 posto ukupnih prihoda grupe Gorenje.

Uz menadžersku ekipu Gorenja, među najvećim dioničarima je država putem Kapitalskog fonda KAD.