SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Roubini i Rosa: Svijet je na rubu nove recesije
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 15.09.2018. - 10:14:42
ZAGREB - Svijet se nalazi na rubu nove recesije, koja bi mogla izbiti već 2020. godine, a veliko je pitanje kojim će se oružjima svijet, koji još vida rane prošle recesije, boriti protiv nje. Suština je teza koje su u članku za britanski The Guardian iznijeli Nouriel Roubini i Brunello Rosa.

Roubini je jedan od rijetkih ekonomista koji je predvidio nekretninski kolaps 2007. i 2008., te globalnu krizu koja je uslijedila, a sada tvrdi kako smo opasno blizu nove.

Po njima, deset je glavnih razloga zbog kojih bi svijet, i to već za godinu i pol do dvije, mogao potonuti u novi recesijski ponor. Dobar dio razloga, tvrde Roubini i Rosa, odnosi se na poteze administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. To se prije svega odnosi na trgovinske sporove Washingtona s Kinom, EU-om, Kanadom i Meksikom. Američki bi protekcionizam, naime, u konačnici mogao rezultirati manjim stopama gospodarskog rasta u svijetu, kao i većom inflacijom, piše Jutarnji list.

Nadalje, političke napetosti između Washingtona i Teherana u konačnici bi mogle završiti i ratom između SAD-a i Irana. Takav bi scenarij, upozoravaju autori, mogao stvoriti stagflacijski ambijent, posebno ako dovede do nove naftne krize. Posljedica bi bila još teža recesija.

Kada je riječ o potezima Trumpove administracije, autori upozoravaju i na stanje u samom SAD-u. Naime, američki predsjednik već kritizira Fed, američku središnju banku, zbog stope rasta gospodarstva od "samo" četiri posto. Zamislite, ističu, kako će se ponašati kada u 2020. - inače, izbornoj godini - stopa rasta padne na samo jedan posto, a nezaposlenost poraste.

No, Roubini i Rosa nisu poštedjeli ni Europu kritika. Prije svega, upozoravaju, brojne se europske države suočavaju s jačanjem populističkih pokreta, što otežava i usporava provedbu reformi. Ni sama EU nije bez grijeha: proces monetarne integracije u eurozoni nikako da se dovrši, a Unija ima problema i s integracijom u drugim područjima.

Ipak, glavne naznake nove recesije Roubini i Rosa, naravno, vide u ekonomskoj sferi. I tu, po njima, prednjači SAD, odnosno stanje gospodarstva najmoćnije zemlje svijeta. Autori tako upozoravaju da politika fiskalnih i monetarnih poticaja potiče stopu rasta američkoga gospodarstva čak dva postotna boda iznad potencijalne stope rasta, što nije dugoročno održivo. Štoviše, može se reći da se američko gospodarstvo "pregrijava", nakon čega nužno slijedi "hlađenje", odnosno sporija dinamika rasta. Kako je i stopa inflacije u SAD-u viša od one koju Fed želi vidjeti, američka će središnja banka nastaviti podizati svoju referentnu kamatnu stopu, a ona će, s druge strane, biti kočnica gospodarskom rastu najmoćnije zemlje svijeta. Problem je i balon koji je nastao na američkom tržištu kapitala, na kojem su cijene dionica znatno veće od povijesnog prosjeka. Uz to, cijene nekretnina još uvijek su, ne samo u SAD-u, nego diljem svijeta, visoke.

Sa sličnim se rizicima suočava i Europa. I Europa, moglo bi se reći, posljednjih godina živi na krilima 'labave' monetarne politike, koja putem politike niskih kamatnih stopa omogućuje veliku likvidnost. No, i takvoj će politici doći kraj, a to će biti pravi udarac kako za prezadužene europske države, tako i za prezadužene građane. Posebno zato što u uvjetima velikog javnog duga europske države nisu u stanju ponuditi veća porezna rasterećenja.

"Za razliku od 2008., kada su vlade imale politička oruđa potrebna da spriječe slobodan pad, političari koji će se morati suočiti s novim padom gospodarske aktivnosti imat će vezane ruke budući da su razine duga više nego za vrijeme prethodne krize. Kada do nje dođe, sljedeća kriza i recesija mogla bi biti ozbiljnija i dulja nego što je bila zadnja", upozoravaju Roubini i Rosa.