SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRANA
 
Rumunjska pozvala EU da stane na kraj dvostrukim standardima kod oznaka namirnica
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.07.2017. - 20:29:17
BUKUREŠT – Rumunjska je u srijedu pozvala Europsku uniju da reagira na "dvostruke standarde" koje prehrambena industrija ima kad prodaje različite proizvode pod jednakim etikatama na zapadu i istoku Europe.

Ta je praksa legalna unutar EU-a sve dok su jasno naznačeni sastojci proizvoda. No dužnosnici Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Bugarske i Hrvatske kritizirali su nekoliko svjetskih trgovinskih lanaca da koriste rupu u zakonu kako bi u tim zemljama prodavali lošije proizvode.

Rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea u srijedu je novinarima predstavio istraživanje koje je dokazalo da su devet od 29 prehrambenih proizvoda koji se prodaju u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj "drugačiji u Rumunjskoj".

Studija je pokazala da neke vrste konzervirane ribe, jetrene paštete i proizvoda od svinjetine imaju drugačiju kalorijsku vrijednost.

Naglasivši da su svi proizvodni bili pogodni za konzumaciju, istraživači su kritizirali "nedostatak korelacije između etiketa na zapadu i istoku Europe".

"Od Europske komisije ćemo zatražiti da ubrza regulaciju kako bi se stvorili instrumenti koji bi bilo kada i bilo gdje mogli otkrivati takve duple standarde", istaknuo je rumunjski ministar.

Slovački premijer Robert Fico će u ime Višegradske skupine, koja okuplja Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku, o tom pitanju raspravljati u četvrtak s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.