SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Rusi planiraju željeznicom povezati London i Tokio
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 12.09.2017. - 08:45:54
MOSKVA - Putnici bi uskoro mogli putovati od Londona do Tokija preko transsibirske željeznice rutom dugom 13.518 kilometara, a radi se o ambicioznom prijedlogu ruske vlade.

Projekt će uključivati i izgradnju mosta dugog 45 kilometara koji će omogućiti prelazak vlaka preko Istočnog mora. S početnom točkom u Londonu, putnici će proći kroz srce Rusije prije nego stignu u krajnje odredište Wakkanai u Japanu.

Prijedlog je opisan kao "historijski most" zbog propusta Moskve i Tokija da postignu sporazum i službeno okončaju antagonizam koji je nastupio nakon Drugog svjetskog rata kada je Staljin pripojio Kurilske otoke 1945. godine koji su od tada predmet teritorijalnog spora.

Vlak će prolaziti kroz Njemačku i Poljsku prije nego stigne u Istočnu Europu.

Putin navodno želi potaknuti investicije u istočnim dijelovima Rusije i u ozbiljnim je razgovorima s japanskim dužnosnicima da pokrenu planove.

Njegov pomoćnik za okoliš Sergej Ivanov je rekao kako je veza između Japana i Sakhalina, najvećeg ruskog otoka koji je djelomično bio pod kontrolom Tokia prije Drugog svjetskog rata, dugoočekivani san.

"Nudimo japanskim partnerima da razmotre izgradnju ceste i željezničkog prolaza od Hokkaida do južnih dijelova Sakhalina", rekao je Ivanov.

Planovi su predstavljeni na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Trenutno, putnici mogu ići transsibirskom željeznicom od Pekinga preko Mongolije, ka krajnjem odredištu - Moskvi u koju stižu za nešto manje od 15 dana, a ruta je najpopularnija među studentima željnima avanture.