SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UDRUŽIVANJE
 
Rusija, Bjelorusija i Kazahstan osnovali Euroazijsku gospodarsku uniju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.05.2014. - 11:59:58
ASTANA - Rusija je u četvrtak s Bjelorusijom i Kazahstanom potpisala sporazum o osnivanju Euroazijske gospodarske unije, organizacije namijenjene daljnjem jačanju odnosa te tri bivše sovjetske republike koje su već povezane carinskom unijom.

Dokument su u Astani, glavnom gradu Kazahstana, potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin, bjeloruski Aleksandar Lukašenko i kazahstanski Nursultan Nazarbajev.

"Naš današnji sastanak ima posebnu i, bez pretjerivanja, epohalnu važnost", rekao je Putin nakon potpisivanja sporazuma.

Novoosnovani trgovinski blok trebao bi, kako se nadaju zemlje potpisnice, predstavljati konkurenciju svjetskim ekonomskim divovima Europskoj uniji, SAD-u i Kini.

"Ta je Unija gospodarska i ne dotiče se suvereniteta zemalja sudionica", istaknuo je Nazarbajev, dodajući da nova organizacija predstavlja "most između Istoka i Zapada".

Sporazum bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2015. pošto ga ratificiraju parlamenti zemalja članica. Tri zemlje članice zajedno imaju oko 170 milijuna stanovnika. Unija predviđa slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i radne snage, te koordinaciju gospodarskih politika.

Moskva se ranije nadala da će se Uniji pridružiti i Ukrajina, ali su njezini odnosi s Rusijom zamrznuti otkad je u veljači svrgnut proruski ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, prenosi Reuters.

Preostale zemlje nasljednice Sovjetskog Saveza zasad su odbile ući u Uniju, premda su Armenija i Kirgistan najavili da razmatraju ulazak u tu asocijaciju.