SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Rusija i Kina optužuju SAD da raspiruje vojne napetosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.08.2019. - 20:46:25
MOSKVA - Rusija i Kina optužile su u utorak SAD da raspiruje vojne napetosti nakon što je Washington testirao konvencionalni krstareći projektil, no rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da se neće dati uvući u utrku u naoružanju.

Pentagon je u ponedjeljak objavio da je testirao konvencionalni krstareći projektil koji je pogodio metu nakon više od 500 kilometara leta, što je prvi takav test od raskida INF sporazuma.

SAD se 2. kolovoza povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom 1987. optuživši Moskvu da ga krši, što Kremlj niječe.

Testiranje krstarećeg projektila bilo bi zabranjeno po INF-u.

Washington je "očito krenuo putem eskalacije vojnih napetosti", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.
Rusija se ipak neće dati "uvući u skupu utrku u naoružanju" i ne planira raspoređivati nove projektile ako SAD to ne učini prvi, dodao je.

Kina je također izrazila zabrinutost.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da testiranje projektila pokazuje da SAD potiče novu utrku u naoružanju i sukobe, što će imati ozbiljne negativne posljedice za regionalnu i globalnu sigurnost.

"Savjetujemo američkoj strani da napusti zastarjele pojmove iz hladnoratovskog razmišljanja i igre u kojima jedna strana mora izgubiti a druga dobiti te da bude suzdržana u razvoju oružja", rekao je.