SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Rusija i Saudijska Arabija dogovorile nastavak smanjene proizvodnje nafte
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.06.2019. - 07:34:10
OSAKA - Rusija se dogovorila sa Saudijskom Arabijom produljiti dogovor s OPEC-om o smanjenju proizvodnje nafte za šest do devet mjeseci, nakon što su se cijene nafte ponovo našle pod pritiskom uslijed povećanja zaliha SAD-a i stagnacije globalne ekonomije.

Sporazum, koji ističe u nedjelju, produljit će se u sadašnjem obliku i jednakom obimu, potvrdio je Vladimir Putinnakon sastanka sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i ostale zemlje, savez poznat kao OPEC%2B, sastaju se 1. i 2. srpnja kako bi razgovarali o navedenom dogovoru koji, između ostaloga, uključuje smanjenje proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela dnevno. SAD ne sudjeluje u tom paktu.

"Mi ćemo podržati produljenje dogovora, i Rusija i Saudijska Arabija. Moramo tek odlučiti da li će to biti za šest ili devet mjeseci. Možda devet mjeseci", rekao je Putin nakon sastanka s bin Salmanom na margini summita G20 u Japanu.

Kirill Dimitrijev, izvršni direktor ruskog Fonda za izravne investicije (RDIF), koji je sudjelovao u postizanju dogovora OPEC/Rusija, kazao je da je taj pakt, na snazi od 2017., pridonio povećanju državnih proračunskih prihoda za više od sedam bilijuna rubalja (110 milijardi američkih dolara).

Prema njegovim riječima, strateško partnerstvo unutar OPEC stabiliziralo je tržišta nafte i omogućuje smanjenje i povećanje proizvodnje, ovisno o potražnji.

To pridonosi predvidljivosti i rastu investicija u naftnoj industriji, ocijenio je Dimitrijev.