SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
ZLATO
 
Rusija ima najveće rezerve zlata još od vremena Nikite Hruščova
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 03.11.2018. - 19:11:15
MOSKVA - Centralne banke širom svijeta gomilaju zlato kao alternativu američkom dolaru, a Rusija u tome prednjači. Tome su doprinijele geopolitičke tenzije, ratovi sankcijama i, prije svega, želja za dedolarizacijom.
Statistika Svjetskog vijeća za zlato (VGC), pokazuje da je potražnja za zlatom u prvom tromjesečju 2018. godine među centralnim bankama porasla 42 posto.

U tom periodu su centralne banke kupile rekordnu količinu zlata za posljednje četiri godine, a ispostavilo se da je Banka Rusije najveći kupac.

Statistike pokazuju da su centralne banke u posljednjem kvartalu kupile preko 148 tona zlata, što je za 22 odsto više nego u istom periodu 2017. godine. Apsolutni rekorder je Rusija, koja je kupila 99,2 tone, a zatim slijedi Turska sa 18,5 tona.

Svoje rezerve zlata povećali su i Kazahstan (14,4 tone), Indija (13,7 tona) i Poljska (13,7 tona).

Prvi put u suvremenoj povijesti Rusije, državne rezerve zlata premašile su 2.000 tona. Posljednji put se Moskva mogla pohvaliti takvom količinom zlata 1962. godine, za vrijeme Nikite Hruščova.

Sada udio Rusije u svijetskim rezervama zlata iznosi 17 posto, a vrijednost ruskih zaliha se procjenjuje na više od 78 milijardi dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.