SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODUHVAT
 
Rusija na Arktiku gradi kompleks za pronalaženje nafte i plina
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 04.08.2018. - 09:08:00
Zadnja izmjena: 04.08.2018. - 09:13:42
MOSKVA - Rusija namjerava do rujna iduće naredne godine izgraditi prototip kompleksa za geološka istraživanja dna Sjevernog oceana s ciljem da se pronađu nova mjesta za dobijanje nafte i plina, prenose mediji.

Kako se navodi, kompleks će izvoditi radove bušenja dna ledenog oceana ukupne dubine do pet metara, tamo gdje je podloga mekana, kao i rupa od 25 centimetara u slučaju da su u pitanju stijene.

Radove na izradi kompleksa će izvoditi konstruktorski ured „Rubin“, jedan od svjetskih lidera kada je riječ o projektiranju podmornica i podvodne tehnike.

Ovoj misiji je prethodila ekspedicija podvodnog aparata „Mir“ još 2007. godine kako bi dokazala da je arktičko dno nastavak sibirske kontinentalne platforme, te da Rusija raspolaže pravom da pretendira na dobijanje energenata koji se tu nalaze.

Potom je 2013. godine Fond za perspektivna istraživanja u suradnji s „Rubinom“ osmislio plan izrade tehničkih sredstava kako bi se uopće i pokrenuo projekt istraživanja te zone kada je riječ o mjestima gdje bi se mogli tražiti nafta i plin.

Nije precizirano kako će se ti radovi odvijati na dnu Sjevernog oceana.