SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMOĆ
 
Rusija namjerava pomoći Grčkoj isporukom energenata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2015. - 15:38:27

MOSKVA - Rusija razmatra mogućnosti izravne isporuke energenata Grčkoj kako bi poduprla njezino gospodarstvo, izjavio je ruski ministar energetike Aleksander Novak a prenose ruske novinske agencije u nedjelju.

Rusija "namjerava poduprijeti obnovu grčkog gospodarstva širenjem suradnje u energetskom sektoru", rekao je Novak novinarima u Moskvi, objavila je novinska agencija Sputnik.

"Proučavamo mogućnost organizacije izravne isporuke energenata Gečkoj u bliskoj budućnosti", rekao je.

Prošlog je tjedna glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov izjavio da će Moskva razmotriti mogućnost financijske pomoći Grčkoj ukoliko Atena to zatraži.

Rusija i Grčka posljednjih su mjeseci značajno produbile političke i gospodarske veze, u trenutku kad se obje zemlje bore s gospodarskom krizom. Pojedine europske zemlje vide u tome opasnost, posebice zbog napetosti između Rusije i Zapada usljed ukrajinske krize.

Predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras prošlog je tjedna telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o rezultatu ruskog referenduma.

Na gospodarskom forumu u lipnju, Cipras se susreo s Putinom i pozvao na ukidanje zapadnih sankcija Rusiji.

Dvije su zemlje potpisale sporazum o suranji na izgradnji plinovoda Turski tok, kojim bi se isporučivao prirodni plin iz Rusije u Europu. Plinovod bi zaobišao Ukrajinu.