SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JABUKE
 
Rusija od ponedjeljka ponovo uvodi zabranu uvoza jabuka iz BiH
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.01.2018. - 09:25:36
SARAJEVO - Rusija od ponedjeljka ponovo uvodi zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine, objavila je ruska fitosanitarna inspekcija. I to sve zbog bijeljinske firme "Frukt kompani" koja je, navodno, Rusima pokušala da podvali poljske jabuke kao naše.
Na fotografijama koje su objavili ruski inspektori se vidi da je na jednoj od gajbi zalijepljena etiketa iz Poljske.
"U skladu sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti bilja, kako bi se osigurala ruska sigurnost fitosanitarnog, Rosseljhoznadzor je odlučio da uvede od 22. januara 2018. godine privremene restrikcije na uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine, uključujući i treću zemlju, da održi bilateralne razgovore na stručnom nivou sa nadležnom službom Bosne i Hercegovine", navodi se u ruskoj odluci.
"Pod hitno treba sankcionisati odgovorne", poručuje Mirko Šarović, izvještava ATV. Izvoznik je, tvrdi ministar, grubo prekršio sporazum i protokol sa Ruskom Federacijom.
Kaže da su zbog incidenta obaviješteni nadležni kontrolni organi.
Na pitanje šta to znači i kako će firma iz Bijeljine biti kažnjena Šarović kaže:"U značajnoj mjeri to zavisi od entitetskih ministarstava koji vode registar kompanija za izvoz u Rusku Federaciju".

Čitav dan na nogama su i republički poljoprivredni inspektori - iz bijeljinske firme izuzeli su kompletnu dokumentaciju. U Inspektoratu priznaju da je napravljen propust, ali da certifikat za izvoz sporne pošiljke nije izdat u Srpskoj, već u Brčko Distriktu.

"Slike koje smo dobili od fitosanitarnih inspektora iz Ruske Federacije pokazuju da su na gajbama i paletama bile etikete koje označavaju poljsku državu. Na osnovu deklaracija i etiketa koje su oni pronašli u tom kamionu oni su utvrdili da je jabuka iz Poljske", kaže Dragan Mataruga, glavni republički poljoprivredni inspektor.

Na pitanje kako inspektorat, s ozbirom da je izvoz iz Brčkog, nije uočio te naljepnice, Mataruga je rekao:"Definitivno inspektor koji je pregledao pošiljku trebao je to uočiti".

Prozvani inspektori iz Brčkog kažu da još pregledaju dokumentaciju i da će se o incidentu oglasiti u narednom periodu.

U bijeljinskom preduzeću čiju su pošiljku zaustavili Rusi kažu da je jabuka domaća, a ne poljska i dodaju da je apsurd što će Rusi zabraniti uvoz zbog obične greške.
Pojašnjavaju da su jabuku nabavili od jednog voćara iz Federacije koji im je voće isporučio u polovnim, na pijaci kupljenim gajbama. Na njima su, kažu, vjerovatno ostale stare etikete na koje, do ruske granice, očigledno, niko nije obraćao pažnju.

"On je meni rekao da je jabuka njegova, sa njegove parcele. Kod njega ispred hladnjače stoji 200-300 polovnih paleta koje su porijeklom iz Italije, Poljske i Grčke. On sakuplja to na "Arizoni", kupuje tamo polovne da ne bi plaćao nove", navodi za ATV Miroljub Jovanović, vlasnik firme "FRUKT kompani" iz Bijeljine.

Da se na kraju raspetlja čije su jabuke očigledno će morati da se uključe svi inspektori i kontrolni organi u Bosni i Hercegovini jer je proizvođač iz Federacije, izvoznik iz Srpske a izvoz jabuka išao je preko Brčko Distrikta. Na sajtu prozvanog bijeljinskog "Frukt kompanija"piše da, za ono što rade, imaju preporuku Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonasljednika Aleksandra II – a pored Bjelorusije i Rumunije stoji da izvoze i u Rusiju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.