SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VTB
 
Ruska banka VTB s nižom dobiti u trećem kvartalu zbog otpisa udjela u Otkritju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.11.2017. - 18:25:47
MOSKVA - Druga najveća ruska banka VTB izvijestila je da joj je u trećem kvartalu 2017. neto dobit smanjena u usporedbi s godinom ranije zbog otpisa udjela u tamošnjoj grupi Otkritie.

Ruska državna banka u vlasništvu drži gotovo 10 posto udjela u grupi Otkritie, krovnoj kompaniji istoimene posrnule banke kojoj je u kolovozu u pomoć priskočila ruska središnje banka.

Zbog otpisa toga udjela neto dobit VTB-a u trećem je kvartalu iznosila 17,4 milijarde rubalja i bila je za sedam posto manja u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Zamjenik izvršnog direktora VTB-a Herbert Moos u četvrtak je izjavio da je udjel u grupi Otkritie u trećem kvartalu otpisan i da ne očekuju nikakve daljnje pripadajuće efekte.

Iz VTB-a su izvijestili da su im neto kamatni prihodi u trećem kvartalu uvećani za 13 posto, na 116,6 milijardi rubalja. Rezervacije za loše zajmove smanjene su gotovo četiri posto, na 42,2 milijarde rubalja.

Stopa adekvatnosti kapitala (Tier 1) krajem rujna iznosila im je 12,9 posto, kao i krajem prosinca 2016. godine, ali je u usporedbi s krajem lipnja smanjena za 0,2 postotna boda. Udio nenaplativih zajmova krajem trećeg kvartala iznosio je 6,4 posto i blago je uvećan u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

"VTB-ove snažne stope adekvatnosti kapitala i kontinuirano poboljšanje strukture njegova financiranja, uz solidan rast prihoda u svim temeljnim segmentima poslovanja, utiru put ka postizanju zacrtanih rezultata poslovanja za cijelu godinu", kazao je izvršni direktor VTB-a Andrej Kostin, prema priopćenju.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci VTB je ostvario 75,3 milijarde rubalja neto dobiti, pri čemu je za cijelu godinu zacrtao 100 milijardi. Korporativni zajmovi ove će godine po riječima direktora Moosa porasti najviše tri posto, a oni građanima više od 10 posto.

Moos je ujedno ponovio da VTB iduće godine planira neto dobit od 150 milijardi rubalja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.