SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Ruska tražilica Yandex i Uber udružuju snage na ruskom i pet susjednih tržišta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.07.2017. - 17:58:28
FRANKFURT - Ruska softverska kompanija Yandex i američki Uber objavili su u četvrtak da su postigli dogovor o spajanju poslovanja u segmentu posredovanja u uslugama prijevoza u Rusiji i pet susjednih zemalja.

Dvije su kompanije u zajedničkoj izjavi izvijestile da će udružiti snage u Rusiji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji i Kazahstanu, te stvoriti novu kompaniju koja će poslovati u oko 127 gradova.

U toj je regiji softverski div Yandex dominantan igrač u segmentu pretraživanja Interneta, zemljopisnih mapa i mobilne navigacije, a nude i niz drugih internetskih proizvoda i usluga, zbog čega im je nadjenut nadimak 'ruski Google'.

Američki tehnološki div Uber uložit će u zajedničku kompaniju 225 milijuna dolara i poslovanje s dostavom hrane. Yandex će uložiti 100 milijuna dolara a imat će udio u novoj kompaniji od 59,3 posto. Uberu će pripasti 36,6 a zaposlenicima 4,1 posto.
Veći vlasnički udjel uvažava činjenicu da je Yandexovo poslovanje u taksi prijevozu u regiji otprilike dvostruko veće od Uberovog.

Tako je u 12-mjesečnom razdoblju do početka lipnja Yandex.Taxi je ostvario 285 milijuna vožnji i bruto iznos naknada od ukupno 1,01 milijardu dolara. Uber je u regiji realizirao 134 milijuna vožnji, uz bruto iznos naknada od 566 milijuna dolara. 

Yandex.Taxi osnovan je 2011. godine i posluje u 127 gradova širom regije. Uber je osnovan 2009. godine i posluje u gotovo 600 gradova širom svijeta, uključujući 16 u Rusiji i pet na području Azerbajdžana, Bjelorusije i Kazahstana.

Nakon zaključenja sporazuma koje se očekuje u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju putnici će i dalje moći koristiti Yandexove odnosno Uberove aplikacije. Aplikacije za vozače bit će pak objedinjene radi veće učinkovitosti, rečeno je.

Izvršni direktor Yandex.Taxija Tigran Khudaverdyan bit će izvršni direktor zajedničke kompanije, čije će poslovne rezultate Yandex prikazivati u svojim financijskim izvješćima. Yandex će imati četiri a Uber tri mjesta u upravnom odboru, navodi se.

Uber je sporazumom dodatno zakočio vratolomnu globalnu ekspanziju, godinu dana nakon napuštanja kineskog tržišta, primjećuje Reuters.
Iz američke kompanije pritom ističu da spajanje dijela poslovanja s Yandexom u istočnoj Europi neće značiti smanjenje obujma poslovanja i troškova u drugim regijama. Transakcija je jako unosna, tvrde.

"Ovo je uzbudljiva prilika u jedinstvenoj situaciji i neće utjecati na naše poslovanje u drugim zemljama", poručio je zaposlenicima putem bloga direktor Ubera za regiju Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) Pierre-Dimitri Gore-Coty.

Prema njegovim je riječima Uberov 36,6-postotni udjel u zajedničkom ulaganju vrijedan 1,4 milijarde dolara, temeljeno na usuglašenoj ukupnoj vrijednosti nove kompanije od 3,72 milijarde dolara.
To predstavlja značajan dobitak u odnosu na 170 milijuna dolara uloženih u tu regiju od ulaska Ubera na tržište prije tri i pol godine, čak i ako se doda 225 milijuna dolara novog ulaganja.
Prošle je godine Uber prodao poslovanje u Kini mnogo većem lokalnom konkurentu Didi Chuxingu. Zauzvrat su dobili 17,5 posto udjela u Didiju čija je tržišna vrijednost tada iznosila 35 milijardi dolara.
Uber više ne posluje u Kini ali je vrijednost njegovog udjela u Didiju porasla sa 6,1 milijardu na oko osam milijardi dolara, s obzirom na nedavnu dokapitalizaciju kineske kompanije čija je vrijednost time premašila 50 milijardi dolara, piše Reuters.