SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KARIJERE
 
Ruska vlada želi Schrödera u Upravnom odboru Rosnefta
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 13.08.2017. - 08:21:58
MOSKVA - Ruska vlada predložila je bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Schrödera za člana Upravnog odbora poludržavne naftne kompanije Rosnjeft, koja se nalazi pod zapadnim sankcijama.

Schröder je bio nemački kancelar od 1998. do 2005, javno govori protiv sankcija Rusiji i dugogodišnji je prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina. On je kandidovan na mesto nezavisnog upravnika.

On se nalazi na čelu akcionarskog društva pod kontolom Gasproma koje upravlja gasovodom Severni tok. Broj članova Upravnog odbora Rosnjefta će porasti sa devet na 11.

Vlada i premijer Dmitrij Medvedev objavili su spisak od sedam imena o kojima će krajem septembra glasati skupština akcionara Rosnjefta.

Da predstavljaju državu kandidovani su trenutni generalni direktor kompanije Igor Sečin, savetnik Kremlja Andrej Bjelousov i ministar energetike Aleksandar Novak.
Rosnjeft je u prethodnih 15 godina izrastao u jednog od najvećih proizvodjača nafte u svetu, zahvaljujući padu kompanije Jukos Mihaila Hodorkovskog. Zbog ukrajinske krize se nalazi pod sankcijama.