SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CILJEVI
 
Ruska vojska vjeruje da je ubila Abua Bakra al-Baghdadija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.06.2017. - 20:14:09
MOSKVA - Ruska vojska objavila je u petak da je u Siriji vjerojatno ubila vođu Islamske države, Abua Bakra al-Baghdadija, bombardirajući potkraj svibnja zrakoplovima sastanak vođa Islamske države u Raqqi.

Glasnogovornik međunarodne koalicije predvođene SAD-om, pukovnik Ryan Dillon, rekao je da to za sada ne može potvrditi.

Moskva je to objavila u trenutku kada je Islamska država gotovo protjerana iz Mosula u Iraku, a obruč se steže i oko njezina sjedišta u Raqqi u Siriji.

Ruski zrakoplovi napali su sastanak u predgrađu Raqqe na kojem "se nalazio vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi", koji je navodno eliminiran u bombardiranju, objavilo je rusko ministarstvo obrane, precizirajući da su Amerikanci bili upozoreni na tu operaciju.

"Provjerom informacija je utvrđeno da je cilj sastanka bila organizacija konvoja za izlazak boraca iz Raqqe putem 'južnog koridora'", objavila je vojska.

Napad je izveden u noći 28. svibnja

Vojska je prvo tvrdila da je ubila "tridesetak ratnih vođa i do 300 boraca" te nekoliko "visokih dužnosnika" Islamske države, među kojima al-Baghdadijeva šefa osiguranja Suleimana al-Chawakha.

Bilancu je potom naniže revidirao ministar obrane Sergej Šojgu, koji je Putinu kazao da je u napadu eliminirano "više od stotinu terorista", rekao je glasnogovornik Kremlja. Među njima su se nalazili "čelnici Islamske države i vjerojatno al-Baghdadi", dodao je.

Pentagon je u petak objavio da su koalicijske snage izvele 35 napada na Islamsku državu, uključujući 20 kod Raqqe uništivši pritom "dva stožera Islamske države".