SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLAZAK
 
Ruski investitor bez objašnjenja napustio zakupljene pogone Yumca
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 23.05.2019. - 16:53:11
VRANJE - Gradska uprava u Vranju nema nikave informacije zašto je ruska firma za proizvodnju nameštaja "Spilit" napustila zakupljene pogone u Holding kompaniji Yumco, odakle su u noći izmedju subote i nedelje odneli sve mašine, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Vranja Nenad Veličković.

Veličković je za agenciju Beta kazao da su u gradskoj upravi u Vranju svi zatečeni odlukom ruske kompanije kao i da još nisu uspeli da stupe u kontakt sa njenim menadžmentom, budući da niko nije odgovorio na njihove pozive.

"Znamo samo da su u noći izmedju subote i nedelje izneli mašine iz pogona u Yumcu koji su pre dve godine zakupili. Ništa prethodno nije ukazivalo na to da će da napuste pogone i da odu, čak su u ranijim razgovorima izrazili želju da kupe zemljište u Slobodnoj zoni, da tamo izgrade fabriku i da prošire proizvodnju", kazao je Veličković.

Veličković je rekao i da ruski investitor nije došao u Vranje preko Ministarstva privrede, niti je bilo kada konkurisao za neke subvencije.

Predsednik nadzornog odbora u Holding kompaniji Yumco Branislav Popović izjavio je za Betu da kompanija "Spilit" Vranje dve godine plaća zakup za oko 8.000 kvadrata u Yumcu u kojima je pokrenula svoju proizvodnju, kao i da do danas niko nije pokrenuo proces za prekid tog zakupa.

"Uzeli su od Yumca oko 8.000 kvadrata u zakup, a do sada nisu otkazali zakup. Da li rade ili ne rade i koliko radnika imaju, mi nikakve zvanične informacije od njih nemamo. O tome da li prestaju sa zakupom ni 'Jumko ni kancelarija Privredne komore nemaju nikave informacije, osim da su do sada mesečno plaćali zakup i da ugovor o zakupu nije raskinut", kazao je Popović.

U ruskoj firmi je, prema nezvaničnim podacima, radilo izmedju 250 i 300 radnika.

"Spilit" Vranje osnovan je u aprilu 2017.godine, 51 odsto vlasništva ima firma Korolj Divanov iz Rusije, a 49 odsto beogradska firma "Hollodex".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.