SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Ruski investitor gradi adrenalinski centar kod Orlovih stijena
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 21.04.2017. - 10:06:29
BROD MORAVICE - Ruski investitor Konstantin Dunev otkupio je pet hektara mahom privatnog zemljišta nedaleko od Orlovih stijena, jednog od najlepših planinskih vidikovaca Hrvatske. 

Riječ je o uzvisini nad kanjonom rijeke Kupe s koje se pruža prekrasan pogled na Kupu i njenu dolinu, kao i susjednu Sloveniju. Želja ruskog ulagača je nedaleko od tog vidikovca izgraditi svojevrsni adrenalinski centar koji bi pružao raznovrsne mogućnosti uživanja u prirodi, od odmora u miru i tišini pa do planinskih adrenalinskih iskustava, piše Novi list.

Da bi to realizirao ulagač planira uređenje prostora na kojem bi se nalazilo nekoliko drvenih kuće za iznajmljivanje, restoran i kafić, vanjski otvoreni jacuzzi, sve popularniji ZIP line te dječje igralište s primjerenim adrenalinsko-zabavnim sadržajima. Naravno, iz tog središta moglo bi se krenuti na planinarske, pješačke ili biciklističke ture, a do lokacije koja sve to nudi moći će se uređenom cestom, napominje načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković ističući da lokalna samouprava čini sve da taj projekt, koji bi mogao donijeti lijep turistički iskorak za cijelo ovo područje, što prije zaživi.

Primjer seoca ZavrhDa je brodmoravičko područje zanimljivo ljubiteljima prirode najbolje svjedoči slučaj seoca Zavrh u kojem su istarski ulagači otkupili i uredili tri kuće za odmor koje vrlo dobro rade i primaju turiste. Načelnik Crnković smatra da je prodaja i obnova starih seoskih kuća jedan od načina na koji je moguće oživjeti ta prekrasna mala mjesta.

– Na području Općine Brod Moravice čak je 38 takvih malih naselja i svako od njih ima potencijale kao i Zavrh pa vjerujem da će se uskoro javiti zanimanje i za neka druga seoca, rekao je Crnković.

– Koliko je meni poznato riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj, a dobra iskustva iz Slovenije, Njemačke i ostalih zemalja pokazuju da ovakvi sadržaji privlače sve veći broj ljubitelja prirode. Za naše područje, pa i cijeli Gorski kotar, otvaranje takvog centra značilo bi puno i to ne samo zbog toga što bi bili zanimljiviji posjetiteljima, već i stoga što bi posao našlo dvadeset do dvadeset i pet ljudi. Upravo zbog toga mi ćemo kao lokalna samouprava nastojati osigurati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu (struja, voda, cesta) uz pomoć državnih firmi, a ono što nas za sada koči je sporost u postupku rješavanja prostorno-planske dokumentacije zbog čega smo čak bili prisiljeni slati i požurnicu nadležnim institucijama.

Bude li sve išlo po planu i ne bude li ovakvih zastoja zbog birokracije naredne bi godine mogli početi radovi što bi, uvjeren sam, puno značilo za razvoj turizma na našem području koje je mali nebrušeni i neotkriveni turistički biser kojeg bi baš ovakvi projekti mogli predstaviti širem krugu potencijalnih turista. Upravo stoga uskoro namjeravamo napraviti i javnu prezentaciju projekta na koju ćemo pozvati i ministra turizma Garija Cappellija, jer se ovaj projekt uklapa u njegovu ideju vezanu uz jačanje kontinentalnog turizma kao jedan od daljnjih pravaca razvoja turizma u Hrvatskoj, rekao je Crnković.