SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LUKE
 
Ruski Stroitransgaz preuzima sirijsku luku Tartous na sljedećih 49 godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.04.2019. - 07:09:40
MOSKVA - Ruski Stroitransgaz će preuzeti tijekom 49 godina upravljanje trgovačkom lukom Tartous u Siriji, blizu jedine ruske pomorske baze u zemlji, rekao je u četvrtak sirijski ministar prijevoza.

Bit će potpisan ugovor o "upravljaju, proširenju i uporabi" trgovačke luke Tartous s ruskom tvrtkom Stroitransgaz", rekao je Ali Hammoud za sirijski provladin dnevni list Al-Watan.

Ugovor će trajati 49 godina, precizira se ali ne navodi datum potpisivanja.

Ta tvrtka čijih je 80 posto u vlasništvu jednog oligarha bliskog Kremlju, uložit će 500 milijuna dolara za proširenje te luke, najveće u Siriji.

"Nadamo se da će ugovor biti potpisan za tjedan dana i da će tijekom 49 godina luka Tartous biti operativna za ruski business", rekao je u subotu zamjenik ruskog premijera Juri Borissov za agenciju RIA Novosti, nakon susreta sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Damasku.

Rusija koja vojno podržava režim Damaska od rujna 2015. osnovala je u Tartousu pomorsku bazu u Siriji, gdje su raspoređeni njezini protuzračni projektili S-300 nedaleko trgovačke luke.

U utorak je Hammoud na sirijskoj televiziji rekao da luka Tartous nije dovoljno duboka za pristajanje velikih brodova.

Tvrtka Stroitransgaz, osnovana 1991. je jedna od najvećih građevinskih tvrtki u Rusiji, sada je pod sankcijama zapadnih zemalja nakon što je Moskva u ožujku 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim.