SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Ruski sud: Aeroflot ne smije rezati plaće krupnijim stujardesama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2017. - 10:27:17
MOSKVA - Ruski je sud odlučio da nacionalna zrakoplovna kompanija Aeroflot ne može određivati visinu plaća po tome kako mu izgledaju domaćice zrakoplova. 

Sud je time stao na stranu dviju domaćica zrakoplova koje su tužile Aeroflot zbog diskriminacije jer ih je tvrtka premjestila na slabije plaćene poslove zbog njihovih tjelesnih proporcija.

Aeroflot ima pravilo da stjuardese ne smiju nositi odore preko broja 48 (europski 42). 
Sud, međutim, nije eksplicitno naveo da je takva odluka diskriminatorna. Umjesto toga, dvije domaćice, Jevgenija Magurina i Irina Jerusalimska, dobile su manje odštete od 22.000 rublja (2.400 kuna) i 16.000 rublja (1.700 kuna) u vidu razlike u plaćama i za duševne boli. 

Nakon te djelomične sudske pobjede Jerusalimska je rekla novinarima da veličina njezine odjeće nema veze s kvalitetom posla. 

"Ne može se veličina odjeće primijeniti na profesionalne kvalitete. To je suprotno zdravom razumu. Treba gledati kvalitetu rada, a izgled je sporedan", kazala je. 

Aeroflot je priopćio da je zadovoljan presudom. Kompaniji je naime bilo važno da ne bude proglašena diskriminatorskom. A tijekom parnice Aeroflotov odvjetnik tvrdio je da krupnije stjuardese nisu pogodne u slučaju izvanrednih situacija jer se tada traži brza reakcija.