SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBVEZNICE
 
Rusko ministarstvo financija priprema novo izdanje narodnih obveznica
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.09.2017. - 07:37:44
MOSKVA - Rusko ministarstvo financija najavilo je za srijedu izdanje nove tranše narodnih obveznica u ukupnoj vrijednosti 15 milijardi rubalja ili 262,5 milijuna dolara.

Nominalna vrijednost obveznica bit će tisuću rubalja, ili 17,35 dolara, a dospijevaju na naplatu 16. rujna 2020. godine. Obveznice će nositi kuponsku kamatu koja će se isplaćivati u vremenskim razmacima od šest mjeseci, a rast će sa sedam posto na prvom kuponu na 10,1 posto na šestom i posljednjem.

Građani će moći kupovati obveznice u minimalnom iznosu od 30.000 do najviše 15 milijuna rubalja, a prodavat će ih državne banke Sberbank i VTB.

Prva tranša narodnih obveznica izdana je krajem travnja, a njezina je ukupna vrijednost također iznosila 15 milijardi rubalja.

Vlada se namjerava tim novim instrumentom zaduživati za 20 do 30 milijardi rubalja godišnje, napominjući u planu upravljanja javnim dugom u razdoblju od 2017. do 2019. godine da se ti posebni dužnički papiri neće izdavati samo za potrebe financiranja proračuna "već zapravo radi promocije financijske pismenosti" građana i poticanja kulture štednje i ulaganja.

Stoga će bar u prvoj fazi potencijal tog instrumenta za vladin program zaduživanja biti jako ograničen, navodi se u dokumentu.